Kindlustusfirmade soovitused, kuidas tormikahju vältida

Kerli Kivistu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Erik Prozes / Postimees

Ilmateenistuse teatel võib lisaks tänasele tugevale tuulele esmaspäeval Eestisse jõuda tugev torm. Kindlustusfirmad soovitavad kahjude ennetamiseks kontrollida, ega õuedel ei ole lahtiseid esemeid, mis võivad tugeva tuulega lendu tõusta ning hooneid ja muud vara kahjustada.

PZU kodukindlustuse riskijuht Kaja Pukk sõnas, et kui lahtised aiatarbed ja -kaunistused ei ole veel viidud kinnisesse panipaika, siis nädalavahetusel on viimane aeg seda teha. «Tormikahjude ennetuseks on soovitav puudelt eemaldada need puuoksad, mis tormituules võivad murduda ja langeda elektriliinidele, olla ohuks ehitistele või muule varale,» märkis ta.

Ühtlasi soovitab PZU autod parkida kaugemale suurtest puudest, sest ka murdunud oks võib tekitada suure kahju, rääkimata terve puu langemisest autole.

PZU kodukindlustus hüvitab kindlustatud esemele tormi tõttu tekkinud kahju mille põhjuseks langenud puu või muu ese, rahe või rüsijää. Samuti loetakse tormikahjuks kindlustatud eseme selliseid kahjustusi, mis said tekkida üksnes tormi tagajärjel.

ERGO kahjukäsitluse osakonna juhata Caterina Lepvalts soovitab laadida telefoni aku täis. «Samuti tasub võtta küünlad ja tikud käepärast juhuks, kui elekter ära läheb ja varuda joogivett, kui on elektriga töötav kaev,» sõnas Lepvalts. Ta soovitas, et auto tasub parkida suurtest puudest kaugemale.

«Hoovides tuleks kinnitada batuudid ja terassimööbel, võimalusel püsida siseruumides,» hoiatas Lepvalts.

Tormikahjud hüvitatakse nii ERGO kodukindlustuse klientidel, kellel on tormirisk valitud, kui ka kõigil kaskoklientidel. Näiteks kui puu on langenud autole või lõhkunud hoone katuse.

If Kindlustus soovitab kaitsta kodust elektroonikat, puhastada hoovi ning vältida puude alla parkimist. «Kuigi Eestis ei ole olnud teadaolevalt juhtumeid, kus inimesed tormipoolt murtud puu alla jäädes hukka oleks saanud, tasub tormise ilmaga õues liikudes siiski äärmiselt ettevaatlik olla,» sõnas If Kindlustuse kommunikatsioonijuht Rain Porss.

Samuti soovitab kindlustusfirma hoovis kriitilise pilguga ringi vaadata ning kergesti lenduvad esemed tuule eest peitu panna. Ühtlasi tasub sulgeda uksed-aknad ning kodust lahkudes oleks mõistlik vooluseadmed võrgust lahti ühendada, et neid pinge kõikumiste eest kaitsta.

«Eriti tähelepanelikud peaksid olema autojuhid, sest neil on reageerimise aeg üsna lühike. Kui lubatud tormituulte kiirus ulatub juba 30 meetrit sekundis, siis võib arvestada ka murduvate puude ja lendavate esemetega,» sõnas ta.

«Kuna tugevate tuultega on väga sagedased ka voolukõikumised, siis tuletame inimestele meelde, et koduse elektroonika kaitseks tuleks sõlmida koduse vara kindlustus. Tavaline kodukindlustus ei pruugi sisaldada kodus olevate asjade kaitset ning tihti inimesed seda ei tea,» selgitas Porss.

Ilmajaama andmetel võib suurem torm jõuda Eestisse esmaspäeval. «Seega soovitan joogivett varuda neil majapidamistel, kus joogivee saamine sõltub elektrist. Samuti tasuks mõelda alternatiivsetele valgusallikatele ning mobiiltelefonid hoida laetuna,» täpsustas Porss.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles