Auto omaalgatuslik lammutamine on seadusega keelatud

Kerli Kivistu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Ove Maidla / Postimees

Kui auto pole enam sõidukõlbulik ning ei oma ka kehtivat tehnilise ülevaatuse läbimise märget, siis tuleb see viia ühte 36-st Eestis asuvasse litsentsi ja jäätmeluba omavasse autolammutuskotta.

Kui ei taheta, et sõidukile, mille viimane liikluskindlustus lõppes 12 kuu eest, ei rakendataks sundkindlustust, siis on kolm võimalust - tuleb sõlmida liikluskindlustus, sõiduk ajutiselt registrist kustutada või see registrist lõplikult kustutada, vahendab Põlvamaa Koit.

Iselammutatud sõidukit ei saa registrist kustutada

Kahjuks on autoomanike seas levinud väärarusaam, et autoromu on isiklik vara, millega omanik võib peale hakata ükskõik mida. Samuti pole omanikud tihti kursis, kuidas tuleks romuks muutunud auto puhul toimida. Seetõttu püütakse autoromust vahel lahti saada lammutamisega, aga ka illegaalsele autolammutajale müües või metsa alla toimetades.

Iselammutatud sõidukit ei saa aga registrist kustutada ning selline tegevus on seadusega keelatud ja karistatav. Reaalselt mitte olemasoleva, kuid liiklusregistrist kustutamata jäänud sõiduki küsimuses soovitab Autolammutuste Liidu koduleht pöörduda Keskkonnainspektsiooni poole, sest antud valdkonda reguleerib jäätmeseadus.

Lammutustõendite edastamine ARK-ile toimub elektrooniliselt

Ikkagi tullakse pärast autoga nii-öelda ühele poole saamist autolammutusse ja küsitakse lammutustõendit. Mait Koosa Mammaste Autolammutusest nentis aga, et nemad ei saa aidata, sest kustutavad registrist ainult neid sõidukeid, mis on autolammutusse toodud.

Koosa lisas, et sõiduki lammutustõendi, registreerimistunnistuse ja auto registreerimisnumbritega inimeste jooksutamine on jäänud mõne aasta tagusesse minevikku. Nimelt on lammutuskojad sõlminud Maanteeameti registriosakonnaga andmeside lepingud, mille tulemusena toimub lammutustõendite edastamine elektrooniliselt otse registriosakonda.

Autoromu on ohtlik jääde

Autoromu on seaduse järgi ohtlik jääde ning kehtiva jäätmete käitlemise korra järgi on eraisikul keelatud ilma vastava loata sõidukit lammutada või jupphaaval maha müüa. Seega tuleb kõigis küsimustes otsida infot Autolammutuste Liidu kodulehelt või pöörduda konkreetse litsentseeritud ja jäätmekäitlusluba omava autolammutuskoja poole.

Autoromu ostetakse kas kokkuleppe- või vanaraua hinnaga

Kui lammutusse antaval romuautol on positiivne väärtus, saab alati kokkuleppele, mis hinnaga autolammutus selle ostab. Mait Koosa Mammaste Autolammutusest märkis, et hindamise tulemusel selgub, millise hinnaga autolammutus romu ostab, kas suurema väärtusega kui hetkel kehtiv vanametalli turuhind või mitte.

Autolammutuste Liidu kodulehelt on lugeda, et kui romuauto on nullvõi negatiivse väärtusega, võtab autolammutus selle küll vastu, kuid osapooltel tuleb leida kompromiss transpordi osas. Vastuvõtutasu võib omanikult küsida juhul, kui üleantaval romuautol puuduvad olulised osad (näiteks kere, sillad, mootor, käigukast, katalüsaator, elektrooniline juhtplokk) või kui see sisaldab kõrvalisi materjale, sh jäätmeid, mis on sinna hiljem lisatud.

Autolammutuste Liidu andmetel on enamik autode maaletoojad sõlminud tootjavastutuse põhimõttest lähtuvalt lepingud Autolammutuste Liiduga, kelle liikmed kasutavad nõuetekohast tehnoloogiat kõikide vedelike eemaldamiseks ja sõidukite keskkonnaohutuks lammutamiseks.

Refereeritud artiklit saab lugeda Põlvamaa Koidust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles