Suur ülevaade: kuidas ehtida kodu jõuluks 2015?

Kristel Trell
, Kodu.postimees.ee vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Jõulutrendid 2015 lubavad kõike, põhjamaisest lihtsusest küllusliku luksuseni - Postimehe koduportaal vaatas Home4You, Hortese, Musteri, @Home, Kaubamaja, Stockmanni ja Hansaplanti jõulukollektsioone.

Hortes: külluslikku kuldset ja kaunist klassikat, aga ka õrna romantikat ja mängulisust

Kuigi praegu tuuakse erinevates sisustusajakirjades trendina esile vasekarva ehteid, siis mingit kindlat jõulutrendi on Hortese turundusspetsialist Birgit Jõgeva kogemuse põhjal raske esile tuua. «Nimelt sõltub kuuse ja üldse kodu ehtimine pühadeks iga inimese isiklikust maitsest,» rääkis ta.

Foto: Mihkel Maripuu

Klassikalised punased ja rohelised toonid on Jõgeva sõnul alati moes. «Selle vastandiks on viimastel aastatel üha populaarsemaks muutunud art deco stiilis kaunistused ja sisustuskaubad. Palju minnakse ka luksusliku kuldse teed ja siis on ka märksõnaks külluslikkus,» märkis ta.  

Foto: Mihkel Maripuu

Omal kohal on tema sõnutsi ka skandinaavialik puhas joon, mille helgetesse toonidesse on sisse toodud maalähedasi, rustikaalseid tekstuure ja elemente: kunstkarusnahk, vanutatud puit, metsloomamotiividega ehted ja kujukesed, kudumid, metallanumad ja palju muud.

Foto: Mihkel Maripuu

«Kindlasti ei saa mööda vaadata ka õrnast, romantilisest stiilist, mida esindavad pastelsed toonid, pits, pärlid, inglid ja kõik muu naiselik,» sõnas ta.

Foto: Mihkel Maripuu

Ühendava joonena Jõgeva sõnul välja tuua, et pühadekaunistused ei piirdu enam lihtsalt kuulide ja küünaldega. «Läbi aastate on üha populaarsemaks muutunud erinevate lipsukeste, kujukeste, mänguasjade ning looma- ja linnukujuliste või -motiividega ehete kasutamine jõulupuu ehtimisel kui ka pühadekompositsioonide loomisel,» rääkis Jõgeva. Tänavuste Hortes menukite seast leiab näiteks  erinevate ahvipärdikutega kuulid ja riputatavad kujukesed, riputatavad miniatuursed Vespad ja auruvedurid.

Kuid pelgalt kuuse ehitimisega enam ei piirduta. «Inimesed ei keskendu enam lihtsalt kuusele, vaid vaatavad oma kodu tervikuna. Vastavalt stiilile valitakse juurde sobivaid patju, pleede, lauakatteid jm tekstiile, küünlajalgu, nõusid ja lausa mööblit,» rääkis ta. Sellel aastal on Hortese eriti kiiresti liikuvaks artikliks üle meetri kõrgune kolmeharuline massiivne küünlajalg. «Ühest küljest on see suurepärane pühade meeleolu loomisel, kuid samas toimib see ka kui väga dramaatiline sisekujunduselement,» rääkis Jõgeva.

Inimesed lähenevad tema sõnutsi kaunistamisele üha kreatiivsemalt. Näiteks ei kasutata elektrivalgustid enam ainult maja välisfassaadil või kuusel, vaid ruume ilmestatakse erikujuliste LED-valgustitega akendel ja lauaseadetes. «Eriti populaarsed on elektrituledega loomakujukesed: valgustatud kitsed, jääkarud, pingviinid, luiged,» rääkis ta. «Meeleolu loovad ka laternad ning imepisikeste lampidega pärliketid jõulutaimede potis. Teisisõnu, selle asemel, et luua üks keskne jõulukompositsioon,  soovitakse jõulukaunistusi pigem integreerida koduse interjööriga,» rääkis Jõgeva.

Foto: Mihkel Maripuu

Tema sõnul on jõulutööstuses tänapäeval kasutusel nii kvaliteetsed materjalid, et inimesed kasutavad kaunistamisel üha julgemalt erinevaid kunstoksi, -pärgi, -marju ja –käbisid, imiteerivad need siis looduslikke elemente või on kaetud kristallide, kulla, hõbeda ja muu sädelevaga. «Moodi on läinud ka suured kunstkuused, mille keskmises ja kallimas hinnaklassis olevad tooted näevad elutruud välja. Kui varasemalt eelistati pigem klassikalist rohelist kunstkuuske, siis nüüd vaadatakse üha rohkem ka lumiste, valgete või lausa mustade kunstkuuskede suunas. Siinkohal mängib taaskord rolli inimese maitsemeel sisekujunduse vallas, mingil määral ka praktiline meel. Kunstkuusk ei tekita prügi ja selle saab pakkida kokku järgmist aastat ootama. Lisaks on osadel kunstkuuskedel tuled juba küljes, mis lihtsustab kuuse ehtimist.

Foto: Mihkel Maripuu

Kui tulla päris jõulupuude juurde, siis jaguneb inimeste suhtumine Jõgeva sõnul laias laastus kaheks. «Lõigatud kuusk on enamike külastajate vaieldamatu lemmik. Samas on sellise traditsioonilise lähenemise kõrval ka inimesi, kes eelistavad jõulupuud potis (eriti dekoratiivsena mõjuvad hõbekuused) või valivad hoopis männi või nulu selle teistsuguse struktuuri, nö pontsakama kuju pärast,» rääkis Jõgeva. Rohkem on hakatud koju viima ka pisikesi potijõulupuid, kas siis ruumipuudusest tingituna või soovitakse tuua jõuluhõngu teistesse tubadessegi. «Jõulutähe kõrval kogub aga populaarsust alpikann, eriti valget värvi alpikann. Jõulutähe puhul eelistatakse endiselt pigem punast, kuid tasapisi katsetatakse ka teiste värvidega: valge, roosa, oranž, kirjud,» rääkis Jõgeva.

Jõgeva hinnangul oleme jõuludeks valmistumise osas skandinaavialikule mõtteviisile lähemale. «Kogu kodu kujundatakse jõulutemaatiliseks, iga aasta soovitakse tuua tuppa midagi uut või mängida olemasolev kaunistustekollektsioon ümber,» rääkis ta. «Igal aastal algavad ettevalmistused aga ka natuke varem kui mullu. See on arusaadav, sest pimedat aega on palju. Jõuluaega ja selle sära soovitakse nautida võimalikult kaua ja võimalikult palju,» nentis Jõgeva.

Home4You: sinine-valge-hõbedane

Foto: Mihkel Maripuu

Home4You sisustuskaubamajas Rocca al Mare keskuses domineerib jõuluväljapanekus sinise-valge-hõbedase kombinatsioon. «Valgele oleme tänavu suurt rõhku pannud,» rääkis kaupluse juhataja Anneli Raun. «Juba mullu oli näha, et valget ostjad soovivad ning otsustasime sortimenti laiendada.»

Foto: Mihkel Maripuu

Nagu igal aastal, leiab Home4You poest esindusliku valik Shishi ehteid - juba mullu tuli ehteväljapanekusse mänguline muinasjututeema. «Tänavu leiab ehtevalikus ka sellist vintage'i hõngu, ka mereteema on seal sees,» rääkis Raun.

Foto: Mihkel Maripuu
Foto: Mihkel Maripuu

Silma torkab suur hulk erinevaid jõuluküünlaid - tänavuses valikus on ka taimeriga jõuluvalgusti. Maailma tänavust jõulutrendi, läikivaid metallitoone, näiteks kuldset ja vasekarva, kohtab väljapanekus samuti.

Popid on ka tuleva aasta märgid: et algamas on ahviaasta, lähevad hästi nii kuuse otsa riputatavad ahvikesed, aga ka ahvipildiga kruusid.

Foto: Mihkel Maripuu
Foto: Mihkel Maripuu

 

 

 

 

 

 

 

 

Muster ja @Home: loodusest inspireeritud mustrid ja värvid, aga ka klassikat

Foto: Mihkel Maripuu

Sisekujundaja Katariina Kalda sõnul saabuvad tänavused jõuludtrendid saabuvad meile veel eelmise aasta tuules ja näeme taas ohtralt naturaalset materjali ning loodusest inspireeritud mustreid ja värve, kuid kusagile pole kadunud traditsiooniline jõuludekoratsioon.

Suures plaanis võib Kalda sõnul võib Muster ja @Home jõuluteemad jagada neljaks erinevaks kategooriaks. 

Foto: Mihkel Maripuu

Naturaalne jõul  on inspireeritud põhjamaade karguseset-  naturaalsetest ja isegi taaskasutatud materjalidest valmistatud jõulukaunistused. «Teemadeks võimalikult lihtsad vormid ja möödunud sajandi algusest pärit jõulusümboolika ( uisud, kuused, lumehelbed, saanid, põdrad jne),» rääkis ta.

«Eelistatud värvid on valge, valge kombineerituna naturaalse puiduga, valge peits puidul, erinevad hallid toonid, pruun,  erinevad kollased toonid, näiteks ookerkollane,» selgitas Kalda. Naturaalse jõulu alla võib tema sõnul liigitada ka sel aastal ülipopilaarsed fotoprindiga dekoreeritud padjakatted, pleedid, kardinad jms. Samuti ülipopulaarsed dekoratiivsed hirvede sarved.

Foto: Mihkel Maripuu

Juba mõnda aega Kalda sõnul  tapeeditrendides ilma teinud loodusteema oksavõra, pilliroo ja fotorealistlikel metsateemaliste pilttapeetidega haakub päris kenasti selle aasta pühadeajaga.  «Selle stiili puhul on oluline märkida, et suur osa detailidest kannatab eksponeerimist kogu talveperioodi, muutes elamise lõbusamaks ja meeleolukamaks ning pikendades rõõmu soetatud vidinatest,» märkis Kalda.

Foto: Mihkel Maripuu

Sel aastal on vaikselt tagasi hiilinud ka traditsiooniline jõul, mida möödunud aastal ikka päris vähe kuidagi näha oli.

«Ikka punane-valge-roheline värvikombinatsioon koos värviliste jõulukuulidega,» tutvustas Kalda.

Kohal on ka jäine ja kuldne. «Selle stiili koloriit pole koigi mitmekesine. Valdavalt valge, kuldne, hõbedane,» tutvustas sisekujundaja. Klaasid, läbipaistvad klaaskuulid, mis teinekord on saanud lisandiks sädelevat lund, aga ka klaasist küünlajalad ja pokaalid, pisikesed säravad ripatsid, härmas linnud, inglid, suled või muud taolised dekoratsioonid. Üldmuljele lisavad veelgi luksuslikkust ja peomeeleolu peegelpinnad - peegelkandikud, valgust peegeldavad küünlatopsid ja -alused. 

Foto: Mihkel Maripuu

Retrolikult lõbusad jõulud - vask kogu oma säras, soojuses ja erilisuses pole samuti veel samuti eilsesse päeva jäänud. «Seda tegelikult kombineeritakse palju just skandinaava stiiliga , kuid võib moodustada ka hoopis omaette kelmika kujundusnišši.  Eelkõige on retro populaarne sel aastal just pisiasjadesse süvenedes - pakkekotid, paelad, postkaardid, jõuluehted,» märkis Kalda.

Foto: Mihkel Maripuu

Mitte ühegi stiili juures ei saa Kalda sõnul aga üle ega ümber jõulutulede, laternate ja küünalde tähtsusest. «Tänavu on eriti populaarsed kangaga kaetud pallikesed, mida ei pea mitte suveks laealustesse kappidesse peitma, vaid saab edukalt aastaringselt nii toas kui aiapiknikutel kasutada. Eks multifunktsionaalsus on ka oluliseks märksõnaks jõluostude tegemisel,» märkis ta.

 

 

 

 

 

 

 

Kaubamaja: valgusküllane ja heasüdamlik meeleolu

Foto: Kaubamaja

Kaubamaja tänavuste jõulude kodukujundustrendides valitseb valgusküllane ja heasüdamlik meeleolu, millele lisavad kontrasti külluslikud pronksi- ja vasekarva mustrid, sillerdavad pinnad, vääriskivivormid ning ajatud ja traditsioonilised jõuluvärvid.

Foto: Kaubamaja

«Jõulumuinasjutu olemuse aitavad tuua esile litrid, teemantid ning hõbeda sära,» rääkis Kaubamaja turundusdirektor ja ajakirja Hooaeg peatoimetaja Britta Ratas. «Kuuse otsa võib sel aastal riputada rohkesti härmas ja lumega kaetud ehteid, nii on võimalik tähistada valgeid jõule hoolimata ilmast,» lisas Britta Ratas.

Foto: Kaubamaja

Kes soovib lisaks talvemuinasjutule proovida midagi uut ja julgemat, siis sel aastal on kodusisustuses menukaks osutunud pronks- ja vasetoonid kantud ka jõulutrendidesse. «Metalsed toonid ja aimatavad vääriskivivormid rõhutavad tagasihoidlikult, ent kindlal moel jõuluaegset pidulikku õhustikku,» kõneles Britta Ratas. Aktsendiks võib metalsele vasele, pronksile ja kullale lisada sügavsiniseid ehteid, mis moodustavad ühtse terviku. 

Foto: Kaubamaja

Kolmandat trendi iseloomustab kõige paremini traditsioonilisus. «Jõulud poleks jõulud ilma sügavpunase, okaspuurohelise ja kuldseta,» rääkis Britta Ratas. Loodusest inspireeritud mustrid loovad põnevaid tekstuure. Tumedamad puidutoonid mängivad traditsioonilise sügavpunasega, luues nii sooja ja loomuliku kuma. Metsaolendid, nagu oravad, karud, põdrad, loovad hubase jõulumeeleolu, ning nende kasukast võib leida just selleaastaseid lemmiktoone, alustades punakatest ja lõpetades pruunidega. 

Stockmann: muinasjutumets ja kullasära

Foto: Mihkel Maripuu

Stockmann pakub turundusjuhi Erica Järve sõnul tänavu kaht jõuluteemat. «Esimene neist viib meid tõelisele talvevõlumaale ja nõiutud metsa, kus elavad puuhaldjad ja  armsad loomakesed.  Värvid on traditsioonilised kuuseroheline ja jõulupunane, millele on lisandunud põhjamaiselt karge hall oma erinevates varjundites ja puhas lumevalge,» rääkis ta.

Foto: Mihkel Maripuu
Foto: Mihkel Maripuu
Foto: Mihkel Maripuu
Foto: Mihkel Maripuu

«Teine teema on salapärane, 1001 ööd muinasjuttudest  inspireeritud kullasäras  jõulupidude maailm, kus jõuluööl kohtuvad  müstilised olendid. Värvideks on sügav purpurpunane ja lilla, lisandiks türkiissinine, kuld ja sügav metsaroheline.»

 

 

Hansaplant: külluslik kuldne ja talve võlumaa

Foto: Hansaplant

Hansaplanti jõuluväljapanekul on kaks peateemat: kuldne luksus ja talvine võlumaa, väiksemateks teemadeks kodune jõuluootus ja moodne klassika.

Foto: Hansaplant

Kuldne luksus: loob särava ja piduliku meeleolu, on ühtaegu nii elegantne kui ka hubane. Kuldse juurde on sobitatud kõike säravat – hõbedat, pronksi ja valget.

Foto: Hansaplant

Talvine võlumaa: hõbevalge skandinaavialik talv härmatise ja raagus okstega on selle kollektsiooni aluseks.

Valge ja lumesinise kõrval toovad hubase meeleolu ning annavad soojust puidu- ja vasetoonid. Põhjamaine lihtsus ja kargus loovad tõelise talvelummuse.

Foto: Hansaplant

Kodune jõuluootus: Rahulik, hubane ja õrn – see on just selline nagu üks mõnus perekeskne jõuluhommik välja võiks näha. Pastelne roosa loob unistuse lapsepõlve jõuluootusest, segatuna valge ja hõbedaga toob see kollektsioon koju valgust ja heledust. Lisades klassikalist punast ja rohelist, saad ajatud ja romantilised jõulud.

Moodne klassika: Ajatu ja klassikaline jõulukollektsioon küpsete ja sügavate toonide ning traditsiooniliste jõuluvärvidega: tumepunase, tumerohelise ja kuldsega, mille sekka on pikitud ka sinist ja lillat.

Foto: Hansaplant
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles