Toiduliit: ebatervisliku toidu maksustamisel kallineb kogu toidukaup

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uue konseptsiooniga Säästumarket Akadeemia teel.
Uue konseptsiooniga Säästumarket Akadeemia teel. Foto: Eero Vabamägi / Postimees

Eesti Toiduainetööstuse Liit leiab, et tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovski poleks tohtinud viidata meedias toitumise ja liikumise rohelise raamatu sisu kohta. Liit selgitab, et ühe ebatervisliku toidu maksustamisel kallinevad ka teised toiduained.

«Hetkel on seda teemat väga keeruline kommenteerida, sest toiduliidule saadeti toitumise ja liikumise rohelise raamatu enam kui 100-leheküljeline mustand tutvumiseks alles nädalapäevad tagasi klausliga, et selle sisu ei tohi avalikustada,» ütles toiduliidu juhataja Sirje Potisepp.

Tema arvates on seda enam kummastav, et sotsiaaldemokraatliku erakonna minister on asunud dokumendi sisu meedias avama, viidates «kahjulike» toiduainete maksustamisele, toiduainete koostise reguleerimisele ja reklaamipiirangutele.

«Siinkohal on oluline selgitada, et avalikkusele on praegu loodud üsna ekslik arusaam nagu puudutaks maksustamine ainult üksikuid toiduaineid, mida kiputakse rämpstoiduks nimetada, kuigi minu keel ei paindu ühegi toidu kohta ütlema rämps,» sõnas Potisepp.

Kuna maksustada ei saa pelgalt ühte või teist toiduainet, siis suhkru, soola või rasva maksustamine tähendaks, et kallimaks muutuvad kõik meie igapäevased toiduained – piimatooted, leivatooted, pagaritooted.

Potisepa sõnul on selline asjaolu eriti murettekitav kolmapäeval avaldatud uudiste valguses, kus toodi välja, et Eestis elab iga neljas laps vaesuses. «Kui me võtame kõigist toodetest suhkru, soola ja rasva välja, siis ilmselt hakkavad tarbijad ostma rohkem importtooteid, mis on sisulist eestimaise toidutööstuse häving,» märkis ta.

«Me mõistame väga hästi riigijuhtide muret eestimaalaste tervisenäitajate pärast ja tööstused on juba omaalgatuslikult mitme viimase aasta vältel vähendanud toodetes märkimisväärselt soola- ja suhkrusisaldust,» märkis Potisepp.

Ta ütles, et Eesti toit on olnud maitsev, kvaliteetne, pikkade traditsioonidega ja eelistatuim Eesti tarbijate seas ning sellised piirangud ja reeglid nagu hetkel nähakse ette saadetud dokumendis on sisuliselt tagasiminek sotsialismiaega, kus riik otsustas, mida ja kui palju keegi süüa võib. «Me peame arvestama, et lisaks 51 protsendi ülekaalulistele on meil samapalju normaal- või alakaalus inimesi, kelle jaoks on selline riiklik sekkumine otsene diskrimineerimine,» rõhuta ta.

Tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovski ütles neljapäeval, et sotsiaalministeeriumis kaalutakse koostatava toitumise rohelise raamatu raames ühe variandina toidumakse ning ebatervislike toodete reklaami piiranguid. Samas kinnitas minister, et need suunad on arutlemisel ja analüüsimisel ning mingeid otsuseid veel vastu võetud pole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles