Nutella keeldus selle tüdruku nime pähklikreemi purgile panemast

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nutella šokolaadikreem.
Nutella šokolaadikreem. Foto: Justin Sullivan/Getty Images North America

Ühte austraallannat haavab väga Nutella otsus mitte trükkida tema tütre nime pähklikreemi purgile, kuna see seostub maailmas palju hirmu külvanud terroristliku rühmitusega.

Austraalia linnast Sydneyst lõuna pool Illwarra maakonnas elav Heather Taylor (43) pani oma tänaseks viieaastasele tütrele nimeks Isis kunagise Egiptuse jumalanna auks, kes oli mütoloogias tuntud selle poolest, et oli ideaalse ema ja abikaasa võrdkuju, vahendab Independent.

Küll aga tunnistas Taylor väljaandele Sydney Morning Herald, et on jõudnud sellesse punkti, kus ta enam ei julge tütart üheski avalikus kohas nimepidi kutsuda, kuna paljud inimesed seostavad seda ennekõike maailmas viimasel ajal palju hirmu külvanud terroristliku rühmitusega Islamiriik, millest rääkides kasutatakse väga tihti lühendit Isis.

Mis aga teda kõige enam haavab, on populaarse pähklikreemi tootja Nutella otsus mitte trükkida tema tütre nime pähklikreemi purgile – sellega viitab ta ettevõtte ülemaailmsele nimekampaaniale, kus inimesed saavad Nutellalt tellida erinevate nimedega pähklikreemi purke. Sellest soovist andis ettevõttele teada Heather Taylori õde, kes sai aga selle peale negatiivse vastuse.

Austraalia kauplusteketi Myers kauplusest, kuhu ta läks Isise-nimelist Nutella pähklikreemi purki tellima, öeldi talle, et ettevõte ei saa seda nime purgile trükkida, kuna seda  seostatakse kohe terroristliku rühmitusega Isis. Sydney Morning Heraldi väitel olid kaupluse esindajad viidanud seejuures Nutella poolt ette antud juhistele selles osas, millised nimed on sobivad pähklikreemi purkidele ja millised mitte.

Järgmisel päeval võttis Heather Tayloriga ühendust ka Ferrero Austraalia esindaja, kes samuti selgitas, et nad ei trüki seda nime pähklikreemi purgile. «Ma olen üsna häiritud sellest vastusest – sellega te määrite mu tütre nime,» märkis ta, lisades, et ettevõte keeldub üksnes sellepärast seda trükkimast, et kardab avalikkuse negatiivset reaktsiooni.

Ferrero Austraalia esindaja ütles talle aga, et ettevõttel on õigus keelduda mõne nime kirjutamisest pähklikreemi purgile, kui laiem avalikkus võib seda vääriti tõlgendada või kui see lihtsalt on sobimatu. Seda otsust oma Facebooki lehel kommenteerides märkis Heather Taylor, et kõige mõistlikum lahendus tema silmis on sellisel juhul, et meediaväljaanded lõpetavad äärmusrühmitusest rääkides Isise nime kasutamise ning eelistavad mõnda teist versiooni.

«Avalikkus peaks lõpetama sellise ilusa nime häbimärgistamise – selletõttu on hakatud minu viieaastast tütart ilmaasjata diskrimineerima, kuigi see ei ole tema süü,» tähendas naine oma sotsiaalmeedia postituses. Austraalia väljaandele antud usutluses tunnistas ta ka, et ei luba enam oma tütrel näha ühtegi meediakajastust, mille pealkirjas või sisus kajastub nimi Isis.

Terroristlik äärmusrühmituse Islamiriik (IS) puhul kasutatakse avalikkuses tihti valdavalt kahte akronüümi – Isis (Iraagi ja Süüria Islamiriik) ja Isil (Iraagi ja Levanti Islamiriik). Samuti kasutatakse rühmitusest rääkides ka nime Daesh (mis araabia keeles on lähedane sõnadele «daes» ehk «jalge alla trampija» ja «dahes» ehk «tüli tekitaja» – toim).

Möödunud nädalal saatis konservatiivist parlamendiliige Rehman Chishti Briti peaministrile David Cameronile ettepaneku hakata avalikkuses äärmusrühmitusest rääkides eelistama nimetust Daesh. Juunikuus palus Cameron BBC-l lõpetada nimetuse Islamiriik kasutamise ning soovitas eelistada nimetust Isil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles