Kaupmeeste liit: toidukaupadel on juba niigi kõrged maksud

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Ants Liigus

Liidu hinnangul ei ole otstarbekas toidukaupadele täiendavaid makse lisada, sest Eestis on neil niigi kõrged maksud. Mõistlik oleks hoopis rakendada maksusoodustusi teatud toodetele.

«Toidukaupade käibemaks on täna Eestis oluliselt kõrgem kui enamikes EL liikmesriikides. Seega on kodanike tarbimisharjumuste mõjutamisel mõistlik rakendada maksusoodustusi, et teatud tooted oleksid varasemast soodsamad,» ütles Eesti kaupmeeste liidu tegevjuht Riin Savi.

Savi sõnul on hetkel keeruline öelda, kas maksuga teatud toidukaupadele tõusevad ka toidukaupade hinnad üldiselt, kuna see sõltub mitmetest aspektidest, mille kohta praegu infot pole. «Täna pole täpselt teada, millised on need maksupoliitilised meetmed, mida minister Ossinovski silmas peab,» sõnas ta.

Tarbimis- ja ostueelistusi saab Savi sõnul läbi maksu- ja hinnapoliitika mõjutada mitmeti - läbi maksusoodustuste või kehtestades lisamakse teatud toodetele. Lisamaksu puhul määrab palju see, kas maksustatakse toidugruppi - näiteks karastusjooke - või konkreetseid toiduainetes sisalduvaid aineid nagu näiteks suhkrut.

«See, kuidas ebatervislike toodete maksustamine mõjutaks teiste toidukaupade hinda, sõltub sellest, kuidas neid aineid või tooteid defineeritakse ning kuidas maksustatakse. Tegelikult ei saagi rääkida kahjulikust toidust, sest toiduohutus on Eestis tagatud vastava õigusliku regulatsiooniga. Probleem tekib valest tarbimisest ja tarbitavatest kogustest,» rääkis Savi.

Rahvusvaheline kogemus näitab tema sõnul seda, et mitmetes riikides, kus on teatud toidugruppe tervisepoliitika eesmärkidel lisamaksustatud, on see aja möödudes kehtetuks muudetud. Maksustamisega seoses on ilmnenud, et lisamaks piirab tugevalt ettevõtete konkurentsivõimet nii sise- kui välisturul.

Tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovski ütles eelmisel nädalal, et sotsiaalministeeriumis kaalutakse toitumise rohelise raamatu raames ühe variandina toidumakse ning ebatervislike toodete reklaamipiiranguid. Samas kinnitas ta, et suunad on arutlemisel ning mingeid otsuseid veel vastu võetud pole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles