Galerii: muinasjutulised jõulud kolmes kodus

Kristel Trell
, Kodu.postimees.ee vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jõulukollektsioon, Hansaplant
Jõulukollektsioon, Hansaplant Foto: Hansaplant

Kas ehtida kodu sel aastal põhjamaiselt lihtsalt või hoopis külluslikult, et mitte öelda luksuslikult? Ehk meeldib sulle tavapärane valge-puna-roheline kujundus või hoopis trendikad metallitoonid? Valik on sinu, aga et seda kergendada, pakub Elustiil sulle väikese spikri.

«Kodu ja kuuse ehtimine pühadeks sõltub ennekõike igaühe maitsest,» nendib Hortese turundusjuht Birgit Jõgeva. «Inimesed ei keskendu enam lihtsalt kuusele, vaid vaatavad oma kodu tervikuna. Vastavalt üldstiilile valitakse padjad, pleedid, lauakatted jm tekstiilid, aga ka küünlajalad ja nõud. Kodu kaunistamist võetakse aina rohkem kui loomingut. Ka ettevalmistused algavad igal aastal üha varem ja see on mõistetav – pime aeg algab varakult, mistõttu jõulusid ja nendega kaasnevat sära soovitakse nautida võimalikult kaua ja palju.»

Traditsiooniline puna-valge-roheline

Foto: Hansaplant

Tänavu on märgata puna-valge-rohelise taastulemist – kuulub ju just see kooslus traditsioonilise jõulu juurde. Punased, valge äärisega jõulusokid kamina küljes, valge-punasetriibulised pulgakommid rohelisel kuusepuul rippumas, piparkoogid punasel kandikul valget laudlina kaunistamas pakuvad ühtekokku rahuliku jõulukodu idülli. «Jõulud poleks jõulud ilma sügavpunase, okaspuurohelise ja kuldseta,» tõdeb Tallinna Kaubamaja turundusdirektor Britta Ratas.

Leiud

Riputa kuusele punane õun. 6,50 eurot, Home4You.

Foto: Mihkel Maripuu

Punase oravaga alus. 19,90 eurot, Stockmann.

Foto: Mihkel Maripuu

Jõulunõude komplekt: linik 4,90 eurot, nõud 2,90 eurot, Home4You.

Foto: Mihkel Maripuu

Lõbus piparkoogimehikese-alus. 19,90 eurot, Stockmann.

Foto: Mihkel Maripuu

Noa-kahvlihoidja. 2,90 eurot, Home4You.

Foto: Mihkel Maripuu

Põhjamaiselt lihtne

Foto: Hansaplant

Sisekujundaja Katariina Kalda sõnul passivad ka tänavu jõuludega kokku looduslikud materjalid ning loodusest inspireeritud mustrid ja värvid. Sellise lähenemise juurde käivad looduslikest ja taaskasutatud materjalidest valmistatud jõulukaunistused.

«Eelistatud on võimalikult lihtsad vormid ja möödunud sajandi algusest pärit jõulusümboolika: uisud, kuused, lumehelbed, saanid, põdrad jne,» selgitab ta. «Lemmikvärvideks on valge – sageli koos naturaalse puiduga –, hallid toonid, pruun, kollased, näiteks ookerkollane.» Naturaalse jõulustiili juurde käivad ka sel aastal ülimenukad fototrükiga padjakatted, pleedid, kardinad, samuti dekoratiivsed hirvesarved.

«Suur osa selle stiili elementidest võib jääda välja terveks talveks, sest need muudavad elamise lõbusamaks ja meeleolukamaks ning pikendavad rõõmu,» lisab Kalda. «Ning selle stiiliga annab hästi kokku panna kõikvõimalikke retrovidinaid, ennekõike pisikesi asju – pakkekotte, paelu, postkaarte, jõuluehteid.»

Leiud

 Jõulutäht alates 15,90 eurost, Home4You.

Foto: Mihkel Maripuu

 Puitehe 2,70 eurot, Hortes.

Foto: Mihkel Maripuu

 Pisike põhjapõdraga alus. 3,90 eurot, Home4You.

Foto: Mihkel Maripuu

 Valguspallid. 35 eurot, @home/Muster.

Foto: Mihkel Maripuu

Luksuslik ja elegantne

Foto: Hansaplant

Luksuslik ja elegantne jõul toob tuppa sillerdava talvise võlumaa kristallide, klaaskuulide ja kullasäraste küünlatopsidega. Mõistagi ei puudu siit ka maast laeni sädelev jõulupuu, mis tulijale vastu hiilgab: külluslikult kulda ja jäist hõbedat kombineerituna valge ja lumesinisega, aga mängida annab ka trendikate vase- ja pronksitoonidega. «Läbipaistvad klaaskuulid, mis teinekord on saanud lisandiks sädelevat lund, aga ka klaasist küünlajalad ja pokaalid, pisikesed säravad ripatsid, härmas linnud, inglid, suled või muud taolised dekoratsioonid,» loetleb Katariina Kalda elegantse ja luksusliku jõulu peategelasi. «Üldmuljele lisavad veelgi luksuslikkust ja peomeeleolu peegelpinnad: peegelkandikud, valgust peegeldavad küünlatopsid ja -alused.»

Leiud

Kullakarva põder. 14,90 eurot, Stockmann.

Foto: Mihkel Maripuu

Elegantsed ehted 3,90 eurot tk, Stockmann.

Foto: Mihkel Maripuu

Kuldsed ehted alates 4,90 eurost, Muster.

Foto: Mihkel Maripuu
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles