Kas jõulukuusk ja kass mahuvad ühe katuse alla?

Kerttu-Kadi Vanamb
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ehitud jõulupuu.
Ehitud jõulupuu. Foto: Mati Hiis / Õhtuleht

Jõulude ajal pole kasside jaoks midagi toredamat, kui krõbisev pakkepaber, suured rippuvad ehted ja muidugi kuusk. Kuidas teha nii, et lemmiku pärast ei jääks pühad kuuseta?

Portaal Pets4Homes on kokku pannud nipid, kuidas jõulupuu pühade ajal kassist puutumata jääb.

Nii kunst- kui päriskuusk tuleks alt katta fooliumiga. Kasuks tuleb ka alumiste okste katmine, sest kassidele ei meeldi foolium, ning nii hoiavad nad kuusest eemale.

Ennekõike tuleks kuusk eemale panna kõigist kappidest, riiulitest, diivanist ja muust sellisest, mis on loomale heaks stardipakuks kuusele maandumiseks. Kuuse võiks paigutada tuppa, mille ukse saab öösel või pererahva äraolekul kinni panna.

Kuuske ei peaks kohe ehtima hakkama, vaid laskma loomal puuga kohaneda. Valmis võiks olla veepudel, millega looma pritsida, kui nuuskimine ja uurimine lõhkumiseks muutub. Lisaks veepudelile tuleb kassi kindlal toonil keelata. Kuna kassid ei salli tsitruselisi, tasub kaaluda näiteks apelsinikoorte  või sidruniviilude puu alla panemist.

Tehes kassile kingitust, ära pane seda kuuse alla, eriti kui sealt paistab välja mõni mänguasi.

Elektriküünlad pakuvad kassidele eriti huvi ning neile meeldib juhtmeid närida ja mängida. Küünlad tuleks sellisel puhul kinni katta. Küünla juhtmeid ei tohi jätta niisama ripnema, sest siis on vilkuvad tuled üsna ruttu ka puu pealt läinud.

Hoia kuuse ehtimisel kass toast eemal. Rippuvad ehted jätavad kassile mulje, et tegemist on mänguga. Las loom olla senikaua puust eemal, kuni kogu puu on ehitud. Ära kiusa kassi ehetega, muidu äratavad need iga kord looma tähelepanu ja killud on kiired tulema. Vali sellised ehted, mis ei tõmbaks kassi liigset tähelepanu. Ühevärvilised või paberist tehtud kaunistused ei ole kassile nii ligitõmbavad. Väldi kõike, mis hüppab, keerleb või mida saab sassi ajada. Kindlasti ära kasuta kuusel pärisküünlaid, sest kiire käpaliigutus võib väga halvasti lõppeda. 

Jäta kuuse alumine osa ehtimata, sest sinna saab lemmik kergesti juurde. Juhul kui kassile lihtsalt meeldibki kõige otsas ronida, jäta ohtlikud ehted puu külge riputamata. Kinnita ehted nii, et käpalöök neid kohe puu pealt ära ei lennutaks. Kasulikud on metallist konksukesed, kumm või nöör, mis kohe ehte küljest lahti ei tuleks.

Mida veel meeles pidada?

  • Kunstlumi on kasside jaoks mürgine;
  • Väldi šokolaadist ehteid, sest ka need on kassile eluohtlikud.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles