Kurb põhjus, miks mõned naised tühistavad jõuluplaane

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Suurbritannias viidi läbi küsitlus, millest selgus, et paljud naised tühistavad jõuludeks tehtud plaane madala enesehinnangu ja negatiivse kehakuvandi tõttu.

Küsitluses osalenud 2000 naisest kolmandik vastas, et nad on otsustanud sel aastal vahele jätta jõulupeod, kus nad eelnevatel aastatel on käinud. Kõige levinum põhjus plaanide tühistamiseks oli see, et naised olid endi arvates liiga paksud, teise põhjusena nimetasid naised asjaolu, et nad pole leidnud sobivat riietust, kirjutab Huff Post.

Nagu arvata võib, ei julge enamik naistest sõpradele tunnistada, miks nad jõuluplaanid tühistasid. Pigem eelistatakse valetada ja tuua mõni muu selgitus. 

29 protsenti naistest ütles, et detsembris on nende graafik üsna tihe ja see aitab pühademeeleolu luua. Samas tunnistas 28 protsenti vastanutest, et nad tunnevad väga suurt survet külastada jõulukuul kõiki üritusi, kuhu neid on kutsutud.

Kui naistelt küsiti, kas nad on kunagi jätnud mõnele üritusele minemata, kuigi neil polnud selleks põhjust, vastas 73 protsenti naistest jaatavalt. Teadlased uurisid naistelt, miks nad on varem jõuluplaane tühistanud ja 51 protsenti naistest arvas, et nad olid liiga paksud; 49 protsenti naistest ei leidnud sobivat riietust; 35 protsenti naistest ei jõudnud end õigeks ajaks valmis sättida; 29 protsenti naistest eelistas kodus telerit vaadata ja 12 protsenti naistest tunnistas, et neil esines suhteprobleem, mistõttu nad ei tahtnud välja minna.

Pluss-suuruses naistele suunatud ajakirja SLiNK toimetaja Rivkie Baum ütles, et kuigi need vastused teevad teda väga kurvaks, pole need sugugi üllatavad. Baum selgitas, et pühadeaega võib võrrelda bikiinihooajaga: enne suve eeldatakse, et naised saavutavad ideaalse rannavormi, enne jõule aga arvatakse, et naine peaks kaalust alla võtma, et jõuluõhtul elegantset kleiti kanda.

Body Confidence Revolutioni asutaja Leyah Shanks sõnas, et jõulud on tema lemmikaeg, kuid talle ei meeldi see, kui vastuoluliselt seda aega reklaamitakse: «Ühest küljest meile saadetakse sõnum, et me peame jõulude ajal kenad välja nägema, kuid samas meile lausa surutakse peale erinevaid pühadetoite ja maiustusi.» Shanksi sõnul on see väga kaval ja lausa õel moodus, kuidas mõned ettevõtted tahavad kasumit teenida inimeste ebakindluste pealt.

«See on minu jaoks jõulude juures kõige halvem asi. Kedagi ei peaks veenma selles, et ta peab oma keha vihkama. Iga keha on ilus just sellisena, nagu see praegu on ja pole üldse tähtis, kuhu inimene on oma elus jõudnud,» lisas ta. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles