Võrumaa väikesed muusikud said tänu heategevusele uued pillid

Kristel Trell
, Kodu.postimees.ee vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rogosi mõisakool.
Rogosi mõisakool. Foto: Eesti Mõisakoolide ühendus

Corelli kontserdiagentuuri suvine heategevuslik kontserdisari «Eesti mõisad 2015» tõi koos publiku ja metseenide annetustega pisikesele Rogosi mõisakoolile laste pillifondi ligi 1000 eurot. Teisel advendil tänasid Võrumaa pisikesed muusikud heategijaid väikese ülesastumisega Corelli jõulufestivali kontserdil Rogosi mõisas.

«Pillifondi abiga oli plaanis osta kitarre ja Orffi instrumente – rütmipille, ksülofone, kellamänge jne. Need on pillid, millest lapsed huvituvad, mille õppimine on kõikidele huvilistele jõukohane ning millega lapsed saaksid mängides arendada nii koosmängurõõmu kui ka hingeharidust,» selgitas Corelli kontserdiagentuuri juht Mail Sildos. «Nüüd on pillid ostetud, lapsed harjutavad ja näitavad esimesi saavutusi jõuluootuse kontserdil oma mõisas. On väga südantsoojendav, kui head mõtted saavadki teoks ja veel nii lühikese ajaga.»

Rogosi mõisas asuval koolil on 150 aasta vanune väärikas ajalugu. Paikkonnas on muusikalist haridust ajast aega kõrgelt hinnatud. Lisaks tugevale muusikaõpetusele põhikoolis omandab märkimisväärne hulk õpilasi pillimänguoskusi Võru Muusikakoolis. «Rogosi mõisakooli pillifondi täiendamine aitab meie lastel igati oma muusikaannet edasi arendada ja rakendada. Õpilastel on soov kitarrimängu õppida ja osata sellega lihtsaid laule saata, kirjutas enne suviseid mõisakontserte kooli muusikaõpetaja Elise Võsu. «Paljudele lauludele on laulikutes lisatud plaat- ja rütmipillide saade, mida õpilastel on huvi mängida. Niisiis, kitarride ja plaatpillide (ksülofonid, kellamängud jms) puudumine piirab meie võimalusi. Oleme väga tänulikud toetajatele, kes aitavad meie unistustel täituda ja laste näod särama panna!».

Lisaks Rogosi väikestele muusikutele astus advendikontserdil üles varajase muusika ansambel Rondellus, esitades keskaegseid laule XIII sajandi Hispaaniast, kogumikust «Cantigas de Santa Maria» (laulud Neitsi Maarjale) vanade pillidega ja vastavates kostüümides. Laulud räägivad Neitsi Maarja imelistest tegudest, mida muusikud tutvustavad ka mõnusate juttudega.

Viiendat korda toimuv jõulumuusika festival «Kirikupühad Maarjamaal» kestab kogu pika pühadeaja 1. advendist kuni kolmekuningapäeva ja õigeusu jõuludeni jaanuari alguses. Festival on seekord pühendatud piduaasta «Kaheksa sajandit Maarjamaad» lõpetamisele ning rõõmustab uue oreli üle Tartu Pauluse kirikus. Aastalõpu suurvormide kontsertide traditsioon tähistab kümnendat toimumisaastat ja lõpetab säravalt ka tänavuse muusika-aasta. «Kirikupühad Maarjamaal» patroon on samuti kümme aastat olnud Eesti Kirikute Nõukogu president, peapiiskop emeeritus Andres Põder, kes traditsiooniliselt avab 29. detsembri aastalõpukontserdi «Messias» Tallinna Jaani kirikus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles