Reisijad kiidavad sadamasse tagasi pöördunud laeva kaptenit ja meeskonda

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna sadamasse naasnud Victoria I laupäeva hommikul.
Tallinna sadamasse naasnud Victoria I laupäeva hommikul. Foto: Mihkel Maripuu

Kuigi reede hilisõhtul Tallinnast Stockholmi teele asunud Tallinki parvlaeva Victoria I kahjustused ei olnud reisijatele otseselt eluohtlikud, on reisijad ja nende lähedased väga tänulikud laeva kaptenile, et ta siiski otsustas riskide vältimiseks tagasi sadamasse pöörduda.

«Kaptenile ja kogu Victoria I meeskonnale «Seitse jalga kiilu alla!» ja suured tänud, et vigastatud laevaga otsustati ikka Tallinnasse tagasi tulla,» märkis Tallink Eesti Facebooki fännilehel naine, kelle poeg oli ka laevas. Laevafirma sotsiaalmeedia lehel jagus tänusõnu nii kaptenile kui meeskonnale veel mitmetel teistelgi.

«Lainetus oli suur – seda oli tunda ja aknast näha! Meeskond tegi õige otsuse!» sõnas üks laevas olnu Postimehe sotsiaalmeedia leheküljel loo kommentaarides, kuigi märkis kerge kahjutundega, et reis pidi neil seetõttu pooleli jääma. «Suuremat paanikat polnud õnneks – kui laev ümber keeras, siis kõikus nagu Ameerika mägedel,» lisas teine. Tema sõnul olid paljud inimesed kajutites ega teadnud asjast midagi enne, kui läbi kõlarite teatati, et võetakse suund tagasi Tallinnasse. «Poleks Victoria I Tallinnasse tagasi saabunud, oleks võib-olla sama olnud, mis 28. september 1994,» nentis veel üks inimene, viidates sellega parvlaevaga Estonia juhtunud traagilisele õnnetusele.

Ka Postimehe veebiväljaandes ilmunud loo kommentaarides leidus terve rida märkusi, mis tunnustasid kaptenit tehtud otsuse eest. «Mõistlik otsus kapteni poolt – õnnetus ei hüüa tulles ning ülearu pole ka mõtet riskida, igal juhul usun, et inimesed mõistavad,» tähendas üks inimene. «Tubli otsus kaptenilt!» märkis teine.

Reede, 4. detsembri öösel kella 23 paiku lõid lained Tallinnast Stockholmi teel olnud reisilaeva Victoria I vööri radariantenni laevakere küljest lahti ning see kahjustas kahte vööriakent. Laeva merekindlust ja navigeerimisvõimekust antud tormikahjustus ei mõjutanud. Samas osutus keeruliseks 6. teki konverentsiruumi purunenud akende täiesti ilmastikukindel sulgemine, mistõttu otsustas kapten igasuguste riskide vältimiseks pöörduda tagasi Tallinnasse. Victoria I jõudis Tallinnasse laupäeva, 5. detsembri varahommikul.

Pühapäeval, 6. detsembril sai reisilaeva tormikahjustatud kahe akna parandustöö keevitatud terasplaatidega klassiühingu Bureau Veritase ametliku heakskiidu ning laev sai loa taas graafiku alusel kell 18 Tallinnast Stockholmi väljuda. Laevafirma teatel likvideeriti ka veekahjustused laeva põrandatelt ning täielikult eemaldatud õnnetuse põhjustanud vööriradari antenn. Ka eemaldas Tallink sarnase vööriradari antenni Victoria I sõsarlaevalt Romantika, mis väljus laupäeva õhtul Tallinnast juba ilma selleta. Tallink põhjendas otsust sellega, et üldine radarisüsteem on võimeline vööriradari funktsioonid üle võtma ja vööriradari eemaldamine ei mõjuta laevade navigatsioonivõimekust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles