Tormikahjud võivad kindlustusfirmale maksma minna ligi 50 000 eurot

Kerli Kivistu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Torm. Pilt on illustreeriv.
Torm. Pilt on illustreeriv. Foto: Eero Vabamägi / Postimees

Kindlustusfirmadele on terve päeva jooksul laekunud teateid erinevatest tormikahjudest. Näiteks ERGO kindlustusfirma varakahjude poolelt on täna lõunaks teada antud 16st kahjujuhtumist eeldatava kahjusummaga kokku 50 000 eurot.

Nädalavahetuse tormituultes kannatanud kliendid on seni PZU Kindlustusele teatanud ligi 50 varakahjust ja seitse kaskokahjust. Kahjuteatiste arv kasvab pidevalt ning kahjusummad täpsustuvad.

«Summadest on veel vara rääkida, kuid on selge, et kahjude arv kasvab oluliselt. Tõenäoliselt laekub suurem osa PZU Kindlustuse kahjuteadetest nädala keskpaigaks, kuna kliendid alles avastavad varale tekkinud kahjustusi,» sõnas PZU Kindlustuse kahjukäsitluse ja klienditeeninduse osakonna juhataja Eero Link.

Seni on valdavalt tegu juhtumitega, kus murdunud puud või oksad on omakorda vigastanud maja, kõrvalhooneid või autot. Majakatuste vigastused on kaasa toonud ka veekahjusid.

«PZU kodukindlustus hüvitab kindlustatud esemele tormi tõttu tekkinud kahju, mille põhjuseks langenud puu või muu ese, rahe või rüsijää. Samuti loetakse tormikahjuks kindlustatud eseme selliseid kahjustusi, mis said tekkida üksnes tormi tagajärjel,» selgitas Link.

PZU Kindlustus soovitab tormikahjude ennetamiseks kontrollida, ega õuedel ei ole lahtiseid esemeid, mis võivad tugeva tuulega lendu tõusta ning hooneid ja muud vara kahjustada. Samuti tuleb inimestel võimalusel püsida siseruumides.

«Autod tuleb parkida kaugemale suurtest puudest, sest ka murdunud oks võib tekitada suure kahju, rääkimata terve puu langemisest autole,» rõhutas Link

Seesam Kindlustusele on laekunud 30 kahjuteadet

«Neid lisandub pidevalt ja arvestades, et kõigis piirkondades ei ole taastunud veel elektri- ning internetiühendus, võime oodata neid veelgi,» sõnas Seesam kindlustuse kahjukäsitlusjuht Ly Jõhvik.

«Tuul oli tugev ja pressis vihma sisse hoone nõrkadest kohtadest. Samuti on paar väiksemat katusekahju, aga kõige enam kahjusid on meile esitatud kahjuteadete põhjal Harjumaal ja Tallinnas, lisaks üks Saaremaalt ja Lääne Virumaalt,» sõnas Jõhvik.

Tema sõnul ei ole kõik teated tingitud tormist ja tormikahjud on enamasti seotud läbi aknatihendite, vuugivahede ja konstruktsioonide tunginud vihmaveega. «Hüvitame tormist tekkinud otsese varalise kahju vastavalt lepingule,» sõnas Jõhvik.

Salva Kindlustuse klientidele torm suuri kahjustusi ei tekitanud

Salva Kindlustuse AS kindlustusdirektor Urmas Kivirüüti sõnul on käesolevaks hetkeks Salva Kindlustusele laekunud kümmekond nädalavahetuse tormiga seotud kahjunõuet. «Suure tõenäosusega võib alanud nädalal laekuda veel kahjunõudeid, kuid esialgsel hinnangul torm meie klientidele nädalavahetusel väga suuri kahjustusi õnneks ei tekitanud,» sõnas Kivirüüt.

Enamus seni teatatud kahjudest on väiksemad katusekahjustused ja sellega seotud veekahjud.  Ta tõi välja, et piirkondlikult on kahjusid rohkem Tallinnast ja Viljandist.

«Kahjud hüvitatakse vastavalt kindlustuslepingus kokkulepitud tingimustele ehk siis - kui tormi vastu oli kindlustuskaitse ostetud ja torm on maja kahjustanud, siis hüvitatakse ka kahjud täies ulatuses eesmärgiga taastada kahjujuhtumieelne olukord,» selgitas Kivirüüt.

ERGO kindlustusfirmale võivad tormikahjud maksma minna 50 000 eurot

ERGO Kahjukäsitluse klienditeeninduse grupi juht Taavi Kööts sõnas, et varakahjude poolelt on täna lõunaks teada antud 16st kahjujuhtumist eeldatava kahjusummaga kokku 50 000 eurot.

«Näiteks kahjustas tormituul kahe tootmishoone otsaseinasid, puud on kukkunud katustele/aedadele, tuul on kahjustanud katusekatet, laudist, kasvuhoone on saanud kahju, batuut on ära lennanud ja tuul on varikatust räsinud,» sõnas Kööts.  

Transpordikahjudes on hetkel teada kolm juhtumit. «Kahel juhul kahjustas sõidukit murdunud puu ja ühel juhul lõi tuul värava vastu autot. Eeldatav kahju on kokku 6 000 eurot, kuid ühtegi teadet uppunud või veekahjustusega sõiduki kohta ei ole veel meieni jõudnud,» sõnas Kööts, kes lisas, et kindlasti lähipäevad toovad olemasolevatele teadetele lisa.

If Kindlustuses on registreeritud 24 tormikahju

If Kindlustuse pressiesindaja Rain Porss sõnas, et hetkeseisuga neil registreeritud 24 tormikahju hoonetele, kuid neid laekub iga tunniga juurde. «Tormiga seotud kaskokahjusid on Ifis registreritud kümmekond,» sõnas Porss.

Porss tõi välja If kindlustuse kahjud maakonniti - Harjumaa (6), Viljandimaa (4), Saaremaa (3), Võrumaa (2), Hiiumaa (2), Pärnumaa (2), Läänemaa (1), Järvamaa (1), Raplamaa (1), Ida-Virumaa (1), Tartumaa (1).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles