Mida teha, kui katus lendab

Maria Joost
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kodu ostes ei oska me ette näha olukorda, kus torm võiks majalt katuse viia.
Kodu ostes ei oska me ette näha olukorda, kus torm võiks majalt katuse viia. Foto: SCANPIX

Oma maja puhul pole kahtlustki, et kahju eest kannab vastutust majaomanik. Ridaelamu ja korterelamuga on aga katus kõigil elanikel ühine.

Tavalise kortermaja puhul on asi lihtne ja selge – katus on kaasomand ja see tuleb taastada ühiselt. Tavaliselt on kortermaja korteriühistu poolt kindlustatud. Ridaelamuga on aga teised lood.

Ridaelamu puhul on tavaline, et ühistut ei ole ja iga boks on eraldi ja tervikuna kindlustatud. Ridaelamu bokse kindlustatakse tervikuna st, et ka ühised vaheseinad koos elamisega on kindlustatud. Hoone ühised tehnoseadmed, näiteks osa küttesüsteemist, on kindlustatud sellises osas, mis vastab kliendi mõttelisele osale kogu hoonest.

Kui tuul peaks viima ridaelamult katuse, siis hüvitab kindlustus kahju neil, kellel oli kindlustus. Kellel kindlustust polnud, tuleb endal kahju kanda. Mõistlik on, et katus taastatakse ühiselt ning ühtselt, kui sellest midagi välja ei tule, siis tehakse remondid eraldi ning kindlustus katab nende katuste kulud, kellel oli kindlustus.

Kuigi reeglina on korterelamu kindlustatud korteriühistu poolt, siis juhul, kui korterelamu ei ole kindlustatud toimub katuse parandamine samamoodi nagu ridaelamus. Korteri omanikel, kes on oma elamispinna kindlustanud, katab kindlustus selle korteri osa kahju kogusummast. Korteriomanik, kelle korter pole kindlustatud, katab kahju enda vahenditega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles