Kuidas aru saada, et imik on lisatoiduks valmis?

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arstid soovitavad beebile anda ainult rinnapiima kuni kuuenda elukuuni.
Arstid soovitavad beebile anda ainult rinnapiima kuni kuuenda elukuuni. Foto: SCANPIX

Lapse seedesüsteem ei ole enne pooleaastaseks saamist tahketeks toitudeks valmis. Lisatoiduga õige ajani ootamine vähendab toiduallergia ohtu ja lühendab üleminekuaega lusikaga toitmiselt ise söömisele.

Eesti arstid soovitavad üldiselt beebile kuuenda elukuuni ainult rinnapiima anda, kuigi vanemad võivad kinnitada, et nende lapsed on lisatoiduks ka varem valmis.


Kui laps on tahke toidu söömiseks valmis, annab ta sellest ise märku:

• Pea hoidmine. Laps peab oskama kindlalt pead hoida.

• Kadunud on keele väljatõukamise refleks. Et tahket toitu vastu võtta ja alla neelata, peab beebil olema kadunud refleks toitu keelega suust välja lükata.

• Toe najal istumine. Kui beebi ei ole valmis söötmistoolis istuma, peab ta siiski oskama sirgelt istuda ja korralikult neelata.

• Mälumisliigutused. Lapse suu ja keel arenevad samaaegselt seedesüsteemiga. Tahke toidu söömiseks peab laps oskama toitu keelega kurgu poole lükata ja neelata. Kui ta õpib õigesti neelama, väheneb ka ilastamine. Samal ajal võib laps aga ka hammaste tuleku pärast ilastada.

• Kaalus juurdevõtmine. Enamik beebidest on lisatoiduks valmis, kui nende sünnikaal on kahekordistunud ja nad on vähemalt neljakuused.

• Suurenev isu. Laps tundub näljane ka pärast 8-10 (rinnapiima või pudelitoidu) söögikorda päevas.

• Beebi tunneb huvi täiskasvanute toidu vastu. Laps jälgib tähelepanelikult iga sinu suutäie liikumist ja sirutub kahvli järele, kui sellega sööd.


Allikas: 2in1.ee/beebitoidud
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles