Abiellumine ja lahutamine kallinevad

BNS
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uuest aastast ootavad abiellujaid, lahutajaid ja nime vahetajaid uued hinnad.
Uuest aastast ootavad abiellujaid, lahutajaid ja nime vahetajaid uued hinnad. Foto: SCANPIX

Riigilõivuseaduse muudatuste tõttu tõusevad uuel aastal abiellumise, lahutamise ja nime muutmise riigilõivud.

Praegused riigilõivud on kehtinud alates 2007. aastast. Neid tõstetakse perekonnaseisu toimingutele tehtavate tegelike kulutuste kasvu tõttu. Et ei jäetaks abiellumata liialt kõrge riigilõivu tõttu, siis on abiellumise riigilõiv jäetud võrreldes teiste lõivudega proportsionaalselt väiksemaks, teatas siseministeerium BNSile.

Alates tuleva aasta 1. jaanuarist on abiellumise riigilõiv senise 20 euro asemel 30 eurot. Abiellumise riigilõivu tasumisel arvestatakse avalduse tegemise kuupäeva, mitte abielu sõlmimise kuupäeva. Seega selle aasta lõpuni tuleb avalduse esitamisel tasuda veel 20 eurot. Abielulahutuse riigilõiv tõuseb 26 eurolt 50 euroni.

Abieluvõimetõendi ning korduva sünnitõendi, surmatõendi, abielutõendi, abielulahutuse tõendi ja soo muutmise tõendi väljastamise eest tõuseb riigilõiv praeguselt 4 eurolt 10 eurole. Poole soodsam ehk 5 eurot on sama tõendi korduv väljastamine elektroonilisel kujul. Esmakordse sünni- või surmatõendi väljastamine on tasuta nagu varemgi.

Nimemuutmise riigilõiv on alates 1. veebruarist 39 euro asemel 100 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles