Jõulupuu too metsast, aga õigest kohast

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jõulukuusk too metsast, aga õigest kohast.
Jõulukuusk too metsast, aga õigest kohast. Foto: Kaupo Kikkas

Riigimetsa Majandamise Keskus (RMK) kutsub selgi aastal jõulupuud metsast ise tooma. Klassikalise talveilma puudumine võib meele küll kurvaks teha, ent sobiva kuuse leidmist see isegi lihtsustab. 

Kui mõni aasta tagasi oli samal ajal lund nii palju, et metsa jõudminegi oli raskendatud, siis praegune ilm muudab sobiva puu leidmise RMK metsakasvatuse peaspetsialist Toomas Väädi sõnul isegi lihtsamaks. «Nii ei pea iga võimalikku kuuske enne lumest puhtaks raputama, et veenduda, kas on ikka ilus puu,» selgitas ta ning tuletas meelde, et kuuske tohib võtta sealt, kus tal pole lootust suureks kasvada. «Teede ja kraavide servadest, elektriliinide ja vana metsa alt,» loetles Väät sobivaid kohti. Kuuski ei tohi raiuda metsanoorendikest, kuhu nad on inimese poolt istutatud või kus neist on sirgumas palgipuud. 

Sobiva kuuse otsimist tuleks Toomas Väädi sõnul alustada riigimetsa kaardi uurimisest. «Seal on tumerohelisega tähistatud see osa riigimetsast, kust tohib kuuske võtta. Tumepruuniga on tähistatud kaitstavad alad ja helerohelisega teiste omanike metsamaad, kust kuuse võtmine on keelatud. Lisaks on riigimets valdavalt tähistatud looduses ka siltidega,» sõnas ta. 

Riigimetsa kaardi leiab RMK kuuseveebist www.rmk.ee/kuuseke ja mobiilirakendusest. Metsas olles saab oma asukohta kontrollida RMK mobiilirakenduse abil.

Jõulupuu toomine metsast on tore peretraditsioon. Foto:
Jõulupuu toomine metsast on tore peretraditsioon. Foto: Foto: Kaupo Kikkas

Kuuse eest tuleb tasuda enne selle raiumist või saagimist. Jõulupuude hinnad on samad, mis eelmistel aastatel – kuni 1meetrine kuusk maksab 3 eurot, 1-2meetrine 8 eurot ja 2-3meetrine 13 eurot. Maksta saab mobiilimaksega või pangaülekandega, makset tõendav SMS või panga väljavõte peab metsas kaasas olema. 

Küsimuste korral aitab kuuseke@rmk.ee või RMK kuuseabi telefon 676 7500, mis töötab 1.-31. detsembrini iga päev kell 9-18, v-a 24.-27. detsembril. 

Eelmisel aastal toodi RMK metsast 9600 kuusepuud. Nagu paljudel varasematelgi aastatel, kingib RMK ka tänavu asenduskodudele üle Eesti sadakond tasuta jõulupuud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles