Uuring: eestlased hoolivad enim toidu kvaliteedist ja värskusest

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Euroopa Toiduohutusameti (EFSA) äsja avaldatud arvamusuuringust selgub, et 74 protsenti eestlastest hoolib kõige enam toidu kvaliteedist ja värskusest.
 

Euroopa Liidu (EL) liikmesriikides tehtud Eurobaromeetri uuringu järgi tuntakse aga liidus tervikuna kõige rohkem muret toidu keemilise ja vähem bakteriaalse saastatuse või toitumis- ja tervise küsimuste pärast. Samuti selgus uuringust, et enamik eurooplasi usaldab toiduohtude teabeallikatena riiklikke toiduameteid ja EFSAt.

Toiduga seotud arusaamadest seostas valdav enamik toitu ja söömist suurel määral naudinguga, näiteks värske ja maitsva toidu valimisega või ühiste söögiaegadega pereliikmete ja sõprade ringis. Alla poole vastanutest keskendus taskukohaste hindade otsimisele ja nälja kustutamisele. Vähem vastanuid (37 protsenti) oli mures toiduohutuse või toitumisküsimuste, näiteks kalorsuse ja toitainete sisalduse pärast.

Võrreldes muude inimesi isiklikult mõjutada võivate ohtudega, arvas enamik ELi kodanikke, et ilmselt mõjutavad majanduskriis (20 protsenti) ja saastatus (18 protsenti) nende elu rohkem kui toidu võimalik terviseohtlikkus.

EFSA tellitud arvamusuuring oli teine samalaadne uuring viimase viie aasta jooksul ja see hõlmas 26 691 üksikisikut kõigist 27 ELi liikmesriigist. Uuringu eesmärk oli saada ülevaade tarbijate muredest toidu ja toiduahelaga seotud ohtude pärast ning teha kindlaks, mil määral usaldavad tarbijad toiduohutuse küsimustes ametiasutusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles