Finantsinspektsioon: pank peab kliendiga arvestama

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Swedbanki kontoris on nõustamisel aina suurem roll.
Swedbanki kontoris on nõustamisel aina suurem roll. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Tänane Postimees kirjutab, kuidas Swedbanki Nõmme kontoris veensid tellerid eakaid nende raha investeerima ning kõrvalseisjad said ülevaate vanaprouade rahalisest seisut.Finantsinspektsiooni kinnitusel peab pank hindama pakutava teenuse sobilikkust kliendile

«Investeerimishoiuse pakkumisel kliendile on teenusepakkuja kohustatud hindama selle sobilikkust kliendile,» ütles finantsinspektsiooni kommunikatsioonijuht Livia Vosman. Ta lisas, et samuti  peab teenusepakkuja tagama selle, et ka finantsteenuse müügiprotsessi käigus on tagatud isikuandmete kaitse.

Andmekaitseinspektsiooni pressiesindaja Margit Liivoja sõnul on täpseid asjaolusid teadmata on keeruline antud teemat kommenteerida. «Kui pangasaladuse avaldab kõrvalistele isikutele klient ise, ei ole tegemist pangasaladuse hoidmise kohustuse rikkumisega,» selgitas ta.  Samas on iga pank kohustatud looma oma kontorites tingimused, mis võimaldavad kliendil klienditeenindajaga pangasaladust sisaldavat vestlust läbi viia privaatselt, nii et kõrvalised isikud seda ei kuule. 

Postimehega ühendust võtnud Mari-Ann kirjeldas, kuidas ta pangakontoris oodates sai ta teada, et halli baretiga proual (vanust umbes 80 aastat) on X summa hoiuseid. Selle prouaga tegeles kaks teenindajat ja naine tegi lõpuks nii kogumishoiuse kui ka äkilise investeerimishoiuse. Ülejäänud raha jääb talle nüüd jooksvateks kuludeks. «Kui ta sureb, siis lapselapsed saavad ruttu vajadusel siiski kogumishoiust summas X kasutada,» meenutas ta ühte vestlust.

Punase kübaraga proua (vanust umbes 90+) kõhkles, kas ikka investeeringut teha. Suure müügitöö tulemusena ta siiski nõustus. «Täpset summat ma lõpuks ei kuulnud, aga jutt käis kümnetest tuhandetest,» rääkis naine. Halli jopega proua oma kontol oleva raha hulka ei avalikustanud, kuid kuulas «müügijuttu» põhjalikult ja sirge seljaga.

«See oli päris jõhker, mida nendega seal tehti, kusjuures mulle jäi mulje, et mõni neist ei saanud üldse aru, mis toimus,» tunnistas naine. Toimunu hämmastas teda seda enam, et tegelikult olid naised tulnud kõik panka väikest ülekannet tegema, uut pangakaarti saama või elektriarvet maksma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles