Loteriile ja spordiennustustele saab uuest aastast panna mängukeelu

Kerli Kivistu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bingo Loto mängupilet.
Bingo Loto mängupilet. Foto: Sander Ilvest / Postimees

Uuest aastast saavad enese hasartmängu mängimist piirata ka klassikalise loterii ostjad ning spordiennustuses osalejad.

Uuringute järgi on hasartmängude populaarsus viimastel aastatel kasvanud ja see on paratamatult ka suurendanud sõltlaste arvu, teatas Maksu- ja tolliamet. Mängusõltuvuse uuringute järgi mängib Eestis loteriid 43 protsenti 15-74 aastasest elanikkonnast ja probleeme mängimisega on umbes kolmel protsendil elanikkonnast. Detsembri alguse seisuga oli kehtiv õnnemängu mängimise piirang pea 4350 inimesel, eelmise aasta lõpus oli piirangu enesele seadnud 3983 inimest.

Kui seni sai ennast kaitsta vaid õnnemängu (näiteks kasiino) mängimise sõltuvuse vastu, siis uuest aastast saab inimene võimaluse piirata ka enda spordiennustustel osalemist ja loterii mängimist, kiirloteriid muudatus ei puuduta.

Enesevälistusnimekirja toimimiseks tuleb loteriipiletite ostjatel ja spordiennustuse panuse tegijatel ennast uuest aastast isikut tõendava dokumendi alusel tuvastada, nagu seni näiteks kasiinode puhul on toimunud. Isikuandmeid võrreldakse seejärel enesele piirangud seadnud isikute nimekirjaga ning nimekirjas olija ei saa hasartmängus osaleda või lotopiletit osta.

Inimesel on võimalik ise valida, kas ta soovib piirangu seada kõigile kolmele hasartmängule või näiteks ainult loteriile. Piirangud ei laiene automaatselt ennast juba õnnemängude nimekirja kandnutele, soovi korral tuleb uuel aastal selle kohta eraldi avaldus esitada kas mängukohas, MTA teenindusbüroos, e-kirja teel digitaalselt allkirjastatuna või alates 5. jaanuarist ka ameti e-keskkonnas. Alates 29. detsembrist ei ole võimalik enam esitada avaldusi Eesti.ee portaali kaudu.

Lisaks muutub uuest aastast avalduse teinud isikute piirang tähtajatuks. See tähendab, et piirang automaatselt tähtaja saabumisel ei kustu. Nimekirjast saab ennast edaspidi kustutada vaid avalduse alusel, mille saab teha pärast piirangu tähtaja möödumist, mis ei tohi olla kuuest kuust lühem ega kolmest aastast pikem. Avalduse nimekirjast kustutamiseks saab esitada alates 5. jaanuarist e-maksuametis/e-tollis või büroodes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles