Planeeri ja võrdle - kuidas säästa laenukuludelt? (1)

, Bigbank grupi kliendisuhete valdkonna juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Parima laenupakkumise saamiseks tuleb neid küsida mitmest finantsasutusest ja siis hoolikalt võrrelda
Parima laenupakkumise saamiseks tuleb neid küsida mitmest finantsasutusest ja siis hoolikalt võrrelda Foto: Bigbank

Laenud on saanud osaks meie igapäevaelust. Laenude abil on võimalik katta ootamatuid kulutusi, teha väiksemaid investeeringuid või parandada elujärge suuremate ostude rahastamisel. Laenamine iseenesest ei ole halb, aga eeldab enne laenuotsuse tegemist põhjalikku analüüsi ja oskust planeerida. Vaatame üheskoos üle, mida peaks laenu võtmisel kindlasti jälgima.

  1. Võta laenupakkumine erinevatest pankadest.

Reklaamide põhjal me näeme, et erinevate laenude pakkujaid on väga palju, aga paraku oleme laenu võttes enamjaolt mugavad ja usaldame tihti kodupanka, kelle teenuseid oleme harjunud kasutama. Samuti usume, et suured pangad suudavad pakkuda paremaid tingimusi. Selle asemel, et leppida esimese laenupakkumisega, mis tuleb kodupangast, tasub kindlasti uurida ka teiste ja väiksemate pankade pakkumisi, kuna nende tingimused võivad olla soodsamad. Turule on oma heade pakkumistega juurde tulnud mitmeid väikepankasid, näiteks LHV, Inbank ja Bigbank.

  1. Võrdle laenude intressimäärasid.

Laenu võttes peame me alati arvestama sellega, et laenu tagasi makstes lisandub laenusummale intress. Selleks, et intressina juurde makstav summa oleks võimalikult väike, tuleks kindlasti võrrelda erinevate laenupakkumiste intressimäärasid. Mida madalam on intressimäär, seda väiksem on intressina juurde makstav summa. Praegusel hetkel algavad väikelaenu intressimäärad 9,9% (mida pakub Bigbank) ja ulatuvad erinevatel laenupakkujatel lausa üle 50%. Näiteks väljatoodud intressimäärade korral on 5000-eurose laenusumma puhul kolmeks aastaks laenu tagasimaksete summa ühe laenupakkuja puhul 5800 eurot ja teisel puhul 9740 eurot.

  1. Vaata, mis on pakutava laenu krediidi kulukuse määr.

Alati ei piisa aga intressimäärade jälgimisest, vaid tähelepanu tuleks pöörata ka pakutava laenu krediidi kulukuse määrale. Krediidi kulukuse määr annab ülevaate, kui suur on laenu kogukulu aastas ning sisaldab lisaks laenuintressile ka lepingutasu ja mõningate laenupakkujate puhul ka muid lisatasusid. Seda väljendatakse protsentides ja soodsaima laenu saamiseks tuleks valida laenupakkumine, mille krediidi kulukuse määr on väikseim. Eesti Panga hiljutistel andmetel on kogu pangandusturu tarbimislaenude keskmine kulukuse määr hetkel 26,57%.

  1. Jälgi erinevate pankade poolt tehtavaid kampaaniaid.

Peaaegu aastaringselt on ühel või teisel pangal käimas soodamate laenutingimustega kampaaniad. Soodsaima laenu saamiseks tuleks enne laenu võtmist kindlasti uurida, kas ühes või teises pangas on hetkel mõni kampaania käimas. Kindlasti on ka paralleelselt jooksvaid kampaaniaid, mis võimaldab kliendil leida odavaim laen. Praegusel hetkel  on näiteks meil Bigbankis käimas kampaania: kui klient on saanud mõnest pangast väga hea pakkumise ja toob selle Bigbanki, siis võime selle teha 2% soodsamaks.

  1. Tee laenuotsus targalt.

Kindlasti ei tohi peljata kasutada aktiivselt mitme panga teenuseid. On täiesti normaalne, et  ühes pangas arveldatakse, teises on hoiused ja laen on võetud hoopis kolmandast pangast. Kui niiviisi on juhtunud, siis on suure tõenäosusega tehtud enne igat otsust põhjalikku uurimistööd ja see on esimene tõestus sellest, et rahaga seotud otsused on tehtud targalt.

Bigbank on Eesti kapitalil põhinev laenudele keskendunud spetsiaalpank, mis tegutseb 9 Euroopa riigis ning annab tööd ligi 500 inimesele. Tänu 20-aastasele laenude väljastamise kogemusele oskab Bigbank pakkuda parimat nõu rahaasjade planeerimisel. Tutvu tingimustega www.bigbank.ee ning helista 1333 ja pea nõu meie spetsialistiga.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles