Riik võib võtta seenhaigust põdeva Varvara ravimid enda kanda

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Varvara
Varvara Foto: Tartu Ülikooli kliinikumi lastefond

Haigekassa võib uuest aastast hakata hüvitama ravimeid rasket seenhaigust põdevale Varvara Ivanovale, kelle ravikuurid maksab siiani kinni Tartu Ülikooli kliinikumi lastefond saadud annetustest.

Nimelt saatis sotsiaalministeerium kooskõlastusele määruse eelnõu, mis võimaldab 100-protsendiliselt hakata hüvitama ravimeid haigetele, kel on kaasasündinud või omandatud immuunpuudulikkusega seotud mükoos.

Selline kaasasündinud haigus on väga haruldane, sotsiaalministeeriumile teadaolevalt on Eestis seda kokku kahel lapsel. Üks neist on meedias kajastatud 7-aastane Varvara Ivanova, kellel lisaks immuunpuudulikkuse tõttu vohavale seentõvele tekib kiiresti ka ravimresistentsus ehk ta peab pidevalt rohtusid vahetama. Kuna talle sobiva kalli ravimi vorikonasooli (Vfend) kuuajaline kuur maksab 14 000 krooni, aitas ravi tasuda Tartu Ülikooli kliinikumi lastefond annetustest saadud rahaga.

«Vahepeal sai Varvara Vfendi, mingil ajal oli vaja veidi odavamat ravimit, kuid seegi maksis 3000 krooni kuus, ka seda tasusime annetustest,» sõnas Saar.

Sellest suvest alates saab sama haiguse tõttu sama ravimit 4-aastane Irina. Kaasasündinud immunoloogiline defekt tähendab, et organismil puudub võime võidelda seeninfektsiooniga ja see põhjustab ägenedes naha, küünte ja siseorganite kahjustusi.

«Kui haigekassa hakkab seda rohtu 100 protsenti kompenseerima, suuname me Varvara jaoks kogutud raha mõnele teise haige lapse ravisse, mida riik ei toeta,» sõnas lastefondi tegevjuht Küllike Saar, et tegu oleks hea uudisega. «Me saaksime siis taas uusi abivajajaid aidata.»

Näiteks tõi ta lapse, kel on uneapnoe, mille tõttu oleks tal koduseks kasutuseks vaja ööseks aparaati. «Kui ta aju ei saa öösel piisavalt hapnikku, tekivad hommikuks tal peavalud,» rääkis Saar uuest projektist.

Hüvituseks 4,8 miljonit

Kui kaasasündinud immuunpuudulikkus on haruldane, siis omandatud immuunpuudulikkusega seotud mükoosi ravi vajavaid patsiente võib Eestis olla aastas kuni 75. «Enamik neist saavad eeldatavasti ravitud hinnalt soodsamate ravimitega, näiteks flukonasool, itrakonasool, kuid 20 patsienti aastas võib vajada suukaudset vorikonasooli,» ütles sotsiaalministeeriumi ravimiosakonna peaspetsialist Katrin Pudersell. Ravi kestus on kõigil juhtudel kuni 6 kuud.

Haigekassa pressiesindaja Evelin Koppel ütles, et asutus on oma arvamust selle ettepaneku suhtes alles kokku panemas ning esitab selle, nagu ette nähtud, kuu lõpuks.

Ministeeriumi arvutuste järgi võib nende ravimite hüvitamiseks kuluda aastas kuni 4,8 miljonit krooni. Teisalt võib eeldada tervishoiuteenuste kulu vähenemist, sest praegu on haigusi ravitud haiglas kas süstitavate või suukaudsete mükoosivastaste ravimitega. See on tähendanud ka ebaotstarbekat haiglas viibimist ja on haigekassale kulukam kui kodune ravimite manustamine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles