Netis ostlemise plussid ja miinused

Hanneli Rudi
, Tarbija24 head
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Geoblokeeringu määruse jõustumisel on kauplejatel  keelatud piirata kliendi päritolu alusel juurdepääsu oma veebipoele.
Geoblokeeringu määruse jõustumisel on kauplejatel keelatud piirata kliendi päritolu alusel juurdepääsu oma veebipoele. Foto: SCANPIX

Netis ostlemise buumi taga on tegelikult kaks faktorit. Üheltpoolt usaldusväärsete makselahenduste juurutamine ja teisalt logistikalahendused, mis toimetavad paki kohale mugavalt ja mis peamine – soodsalt. Veel parem kui ka kiirelt, aga paljude netiostlejate jaoks pole see primaarne, kirjutab TF laenukool.

Kas jõuluvana kingikotti täites tasub neil sel aastal ka kiigata tavapäraste ostukeskustes kolamiste asemel netipoodide laia maailma? Lühike vastus on ei, sest selleks olete tegelikult juba hiljaks jäänud. Pikem vastus on, et tasub ikka, tasub vaadata erinevate poodide tingimusi, hinnata riske ja võimalusi. Ja kui muud ei, siis panna kalendrisse meeldetuletus järgmiseks jõuluks.

Selle kasuks räägib peamiselt:

  • Netist saab odavamalt. Odavusel on tegelikult kaks aspekti – ühelt poolt võib leida meil tavapoes müüdava kauba lihtsalt odavama hinnaga. Aga teine pool, mis näiteks kingikoti täitmisel on eriti tähtis, on see, et sobivas hinnaklassis asju on lihtsalt kolossaalselt suurem valik. Kui otsid kingitusi hinnaklassis kuni 5 eurot, siis see, mida kõike selle raha eest näiteks aliexpress.com poest saab, on pöörane.
  • Netist saab mugavamalt. Teate küll seda tunnet, kui oled kaks ja pool tundi juba mööda kaubanduskeskust ringi trampinud ning alles pooltele inimestele on õnnestunud kingitused leida. Ega netistki õige asja leidmine alati kiirelt käi, kuid oma aega saad paremini planeerida küll ning otsingudki on märksa sihipärasemad. Ja muide – paljudel puhkudel toob kuller netist ostetud kauba suisa koju kätte.
  • Netist ostes on vähem stressi. Sellest mööda poode kappamisest me juba rääkisime, aga netiostlemine aitab vältida üleüldist jõuluhullust. Kuna kaupade tarneaeg on teinekord isegi kaks kuud või rohkem (kui tahad tellida näiteks Hiinast ja tahad tasuta kohale toimetamist), on selleks, et jõuluks asjad kätte saada, mõistlik need ära tellida juba oktoobris. Ja detsembris, kui teised lapiliste nägudega mööda poode tormlevad, on sinu asi ainult õigel ajal pakiautomaadist asi ära otsida.

Muidugi on netiostudel ka oma hädad, millega tuleb arvestada. Ühelt poolt muidugi usaldusväärsus – kas raha läheb õigesse kohta ja kas selle eest saab ka soovitud kauba. Kõige parem rohi selle riski maandamiseks on teha ostud suurtes ja tunnustatud e-poodides.

Ja siis see kauba kättesaamine… Tarneaeg on enamasti e-poes ilusti ka ära toodud, kuid ei tasu eeldada, et asjad kiiremini jõuavad. Kui jätta ostud näiteks detsembrikuusse, siis pigem läheb isegi kauem aega kui lubatud. Ootavad ju sajad miljonid inimesed jõuluvana ühel ja samal õhtul ning pakkidevoog kasvab aasta-aastalt.

Nii et selleks, et jõuluõhtul keegi tuleks ja hüüaks hou-hou-hou, ei pea päkapikud kindlasti enam päevade kaupa ostukeskustes hängima, vaid võivad ka serverites vajalikku kraami kokku kuhjata. Lihtsalt sel puhul tuleb arvestada eripäradega, millest eespool juttu oli.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles