Pühade perioodil tasub bussireis hoolikalt ette planeerida

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna bussijaam.
Tallinna bussijaam. Foto: Mati Hiis

Eesti suurimaid bussijaamu ja piletimüügikeskkonda Tpilet.ee opereeriv T grupp AS soovitab jõulupühade ja aastavahetuse perioodil bussireisijatel plaanid varakult paika panna ning osta piletid varakult ette.

«Jõulude, aastavahetuse ja jaanipäeva paiku kasvab sõitjate arv kaugbussiliinidel oluliselt. Samas ei toimu sõitjate arvu hüpped aasta-aastalt ühetaoliselt, sest seda mõjutab pühade sattumine kas nädalasisesele ajale või nädalavahetusele, mistõttu on bussiettevõtetel raske hinnata lisabusside käiku panemise vajadust,» selgitas T grupi bussijaamade võrgustiku ja Tpilet.ee juht Ingmar Roos.

Bussiettevõtetel on Roosi sõnul lisabusside vajadust veidi lihtsam ette prognoosida juhul, kui võimalikult suur osa sõitjatest ostab enda pileti paar päeva enne reisi toimumist.

Tpilet.ee keskkonnas on võimalik osta enamike Eestis kaugbussiliine teenindavate vedajate sõidupileteid 10 või enam päeva ette. Nendel, kes eelistavad pileti osta bussijaamast või bussijuhilt, soovitab Roos veenduda, et tegemist ei oleks päeva viimase reisiga, mis võib olla välja müüdud ning kontrollida bussijaama kassade lahtiolekuaegasid pühadeperioodil.

Ühtlasi soovitab T grupp hoiduda sõidupiletite «käest-kätte» ostmisest neid bussijaamade ümbruses müüvatelt inimestelt. Tundmatu isiku käest pileti ostmisel võib selguda, et tegemist on mitmeid kordi välja trükitud ja mitmele isikule edasi müüdud piletiga või eelnevalt tagastatud piletiga. 

«Bussipiletitel on sarnaselt kontserdipiletitega unikaalne numbriline kood ja sellele vastav ribakood. Kui sama ribakoodiga pilet on juba üks kord esitatud bussijuhile kontrollimiseks, siis ei ole teisel sama koodiga pileti omanikul enam võimalik sellega bussi minna,» selgitas Roos.

Taisto Liinide veokorraldaja Jan Landrat rõhutas, et kindlasti ei peaks Eestis linnadevaheline bussiliiklus olema selline, kus bussi saavad ainult need, kes bussipileti varakult ette ära ostavad. «Kõik ei oska kasutada internetti bussipileti ostmiseks ja kõigil puudub ka ajaline võimalus käia varakult bussijaamast läbi,» ütles ta.

Landrat tõi näite, et kui näiteks praamiliikluses müüakse pooled piletitest eelmüügis ja teine pool elavas järjekorras kohapeal, siis ka Taisto liinibusside reisidele ei saa bussijaam müüa eelnevalt kõiki istekohti bussis, vaid alati jääb igale reisile teatud arv kohti müügiks ka bussijuhile.

«Seega kui tekib olukord, kus bussijaama kassas  või internetist vaadates selgub, et bussile enam kohti ei ole, siis kindlasti tasub otse bussijuhilt piletit küsida. Taisto liinibussides jääb igale reisile sõltuvalt bussi pikkusest bussijuhi poolt müügiks veel kuni kümmekond istekohta,» selgitas ta.

Tallinna, Tartu, Narva, Jõhvi, Haapsalu, Rakvere, Pärnu, Sillamäe, Valga, Viljandi ja Võru piletimüügipunktide pühadeaegsed lahtiolekuajad on avaldatud Tpilet.ee veebilehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles