Riigimetsa oodatakse nädalavahetusel tuhandeid kuuseotsijaid

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Klassikalise talveilma puudumine võib meele küll kurvaks teha, ent sobiva kuuse leidmist see isegi lihtsustab.
Klassikalise talveilma puudumine võib meele küll kurvaks teha, ent sobiva kuuse leidmist see isegi lihtsustab. Foto: Kaupo Kikkas

Eelolevast nädalavahetusest tõotab tulla põhiline aeg, mil metsaretke võtavad ette need inimesed, kes soovivad oma jõulupuu riigimetsast ise välja valida. Õige kuuseni juhatab RMK mobiilirakendus.

Eelmisel aastal toodi riigimetsast 9600 kuuske, neist ligi pooled RMK metsakasvatuse peaspetsialist Toomas Väädi sõnul just nädalavahetusel enne jõule. Sealjuures näitab kuusemüügistatistika ka seda, et Eesti inimene armastab pühapäeval rohkem kuusel käia kui laupäeval. «Paljud jätavad kuuse valimise ka jõululaupäevaks või sellele eelnevaks päevaks,» lisas Väät. «Mullu toodi 23. ja 24. detsembril veerand RMK kaudu müüdud kuuskedest.»

Riigi Ilmateenistus lubab nädalavahetuseks 5-10 kraadi sooja ning ka päike peaks pilve tagant välja tulema. Lõuna-Eestis ja Virumaal on maa kohati valge. Metsa minnes tuleks arvestada, et pinnas võib olla pehme, mistõttu tasub jalga panna kummikud. Kaasa tuleks võtta saag või kirves.

RMK on kuuse toomise riigimetsast teinud lihtsaks. Enne metsa minekut saab kaardilt või RMK mobiilirakendusest uurida, kus sinu ümber asub riigimets. Puu eest saab tasuda kas mobiilimaksega või pangaülekandega, olenevalt pikkusest maksab jõulukuusk 3, 8 või 13 eurot. Makset kinnitav SMS või pangaväljavõte peab metsas kaasas olema. Kuuski tohib võtta kohtadest, kus neil pole lootust suureks kasvada: kraavipervedelt, tee äärest, elektriliinide alt, vana metsa alt.

Kuuski ei tohi võtta kaitsealadelt ning noorendikest, kuhu need on inimese poolt istutatud. Võimalike rikkumiste tuvastamiseks liiguvad looduses ka Keskkonnainspektsiooni ja RMK töötajad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles