Hinnavõrdlus: nii palju tuleb soomlastel käia välja jõulukuuse eest

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jõulupuu
Jõulupuu Foto: SCANPIX

Kui Eestis saab kõige odavama jõulukuuse kätte 10 euro eest, siis soomlased peavad arvestama keskmiselt 20- kuni 40-eurose väljaminekuga, kuigi Helsingi kesklinnas võib jõulupuu hind küündida ka 120 euroni.

Kõike kallimad on jõulupuud just Helsingi kesklinna turgudel, selgus hiljutisest Yle hinnavõrdlusest. Võrreldes Eesti aia- ja ehituskauplustes müüdavate odavaimate kuuskedega üle kümnekordse hinnavahe taga on sealsete kuusemüüjate sõnul kesklinna turuplatside kõrged rendihinnad.

Kõige kallima, 120 eurot maksva jõulupuu leidsid Yle toimetajad Helsingi Töölö turult. Samas ei pea näiteks samalt turult 70 euro eest jõulupuu ostnud Raija Narvila väljaminekut ülemäära suureks. «Kuusk on Soome päritolu, väga ilus, tihedate okstega ja viimase paari päeva jooksul metsast toodud – sellest mulle piisab,» sõnas Narvila. Ka pidas ta hinda õiglaseks selles osas, et kuusemüüjad peavad need väljaspool Helsingit linna toimetama ning korraldama ka muud jõulupuude müügiga seotud logistika.

Hinnavahed suured

Samas, kui võrrelda Töölö turu jõulupuu hindasid, siis erineb see oluliselt väljaspool Helsingit müüdavatest kuuskedest. Soome jõulupuukasvatajate liidu esimees Juha Ruuska selgitab niivõrd suurt hinnavahet nii vahega kuuskede kvaliteedis kui ka sellega, kui kaugelt kuused on turule toodud. Küll aga tõi ka tema välja, et kõige suuremaks hinnamõjutajaks on turuplatside rendihinnad üle riigi.

«Helsingi kesklinna hinnad erinevat täielikult näiteks Kuopio omadest,» märkis Ruuska. Ta lisas, et kui Kuopios peab turuplatsi eest kuusemüüja välja käima paarsada eurot, siis Helsingi kesklinnas küündib see pigem mitme tuhande euroni.

Kuopio tõid Yle toimetajad võrdlusena välja seetõttu, et sealsetel elanikel on võimalus soetada endale kõige soodsamaid kuusepuid üle Soome, kuna odavamate hinnad algavad seal 15 eurost. Samas teistel turgudel saab kuusepuu kõige soodsamalt kätte 20 kuni 40 euro eest. Samas Töölö turu kõige soodsam jõulupuu maksab 60 eurot.

Ruuska ise on kuusemüügiga tegelenud 20 aastat ning kasvatab jõulumüügiks kuuski Kagu-Soomes. Lisaks tavalistel turgudel käimisele on ta hakanud jõulukuuski müüma ka veebis, mis on sel aastal üllatuslikult suure edu osaliseks saanud.

Veebiostud kasvutrendis

«See on miski, mida paljud inimesed on püüdnud juba mitu aastat käivitada, kuid millegipärast pole see seni käima läinud, kuid sellel aastal on millegipärast üllatuslikult suur huvi veebist jõulukuuse ostmise vastu,» kirjeldas Ruuska.

Veebist jõulupuud ostes saavad inimesed valida, millist sorti puud nad tahavad, kui suur see olema peaks ning millistel tingimustel nad seda kätte soovivad saada – kas ise järele minnes või kojutoomise teenusega. «Nii tavainimesed kui ettevõtted eelistavad kojutoomise varianti,» märkis Ruuska.

Ta lisas, et mida enam inimesed harjuvad ära e-ostudega, seda loomulikumaks muutub ka jõulukuuse ostmine veebist, kuna see muutub lihtsalt üheks ostuks teiste seas, mida sooritatakse internetis.

Tabel: nii palju maksavad jõulupuud Soome turgudel

Müügikoht

Odavaim kuusk

Kalleim kuusk

Helsingi (Töölö turg)

60 eurot

120 eurot

Helsingi (Hakaniemi turg)

40 eurot

80 eurot

Hämeenlinna (keskturg)

30 eurot

50 eurot

Jyväskylä (turg)

30 eurot

50 eurot

Kajaani (turg)

30 eurot

50 eurot

Kemi (täika)

20 eurot

30 eurot

Kokkola (Kokkola turg)

20 eurot

60 eurot

Kotka (Kotka turg)

30 eurot

50 eurot

Kouvola (Kouvola turg)

25 eurot

60 eurot

Kuopio (Kuopio turg)

15 eurot

50 eurot

Lahti (turg)

40 eurot

40 eurot

Lappeenranta (turg)

30 eurot

50 eurot

Mikkeli (Mikkeli turg)

20 eurot

60 eurot

Oulu (turg)

20 eurot

50 eurot

Pori (Liisa turg)

25 eurot

35 eurot

Rovaniemi (turg)

30 eurot

50 eurot

Seinäjoki (pesapalliväljaku parkla)

20 eurot

40 eurot

Tampere (Tammela turg)

20 eurot

50 eurot

Turku (turg)

40 eurot

50 eurot

Vaasa (kuusemüügiplats)

30 eurot

50 eurot

Allikas: Yle

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles