Vaata, kui palju viskab Euroopa Liit toitu ära

Maria Joost
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lääne riigi inimesed viskavad rohkem toitu ära.
Lääne riigi inimesed viskavad rohkem toitu ära. Illustratsioon: graafik: Alari Paluots

Eelmisel nädalal võeti Prantsusmaal vastu määrus, mille järgi peavad Prantsuse supermarketid annetama toidu, mille «parim enne» kuupäev hakkab lähenema, selleks et vähendada toidu raiskamist, kirjutab The Independent.

Eurostati viimaste uuringute kohaselt viskab Euroopa Liit aastas ära 89,2 miljonit tonni toitu. Kõige enam raiskab toitu Suurbritannia, 14,4 miljonit tonni aastas. Saksamaa, Madalmaad, Prantsusmaa ja Poola kuuluvad samuti nimekirja esimese viie sekka, visates kokku ära peaaegu nelikümmend tonni toitu. Malta viskab küll riigina kõige vähem toitu ära, aga inimese kohta viskab kõige vähem toitu ära kreeklane.

Võrreldes ülejäänud maailmaga, jääb Euroopa teiseks. ÜRO Toidu ja Põllumajandusorganisatsiooni andmete kohaselt troonib esimesel kohal Põhja-Ameerika. Kui Euroopas viskab inimene keskmiselt aastas 280 kg toitu, siis Ameerikas on see arv 295 kg, mis on rohkem kui Lõuna ja Kagu-Aasia toidujäätmete hulk korrutatuna kolmega.

Euroopa Komisjoni sõnul on tegelikult suur protsent kogu ära visatud toidust võimalik vältida. Uuring keskendus Suurbritannia, Madalmaade, Taani, Soome, Saksamaa ja Rumeenia riikidele ning leidis, et ligi kolmandiku toidu äraviskamist oleks saanud vältida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles