Õllepruulimine on kliimasoojenemise tõttu ohus

Maria Joost
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mõnele õlletootjale mõjub kliimasoojenemine väga rängalt
Mõnele õlletootjale mõjub kliimasoojenemine väga rängalt Foto: SCANPIX

Kliimamuutused ja erakordselt soe sügis teevad legendaarsele Belgia õllefirmale Cantillon'ile vaid halba. Ettevõte ei saa valmistada oma signatuurõlle.

 

Belgia õllefirma Cantillon'ile omaniku sõnul peavad nad peatama õllede tootmise, kuna ebanormaalselt sooja sügise tõttu õllesid looduslikult jahutada. Nimelt külmikus jahutades kaotaks õlu oma erilise maitse.

Alates 1900 aastast on Catillon'i õlled tuntud oma hapuka maitsega, mis on saadud loodusliku jahutamise ja käärimise teel.

Cantillon'it tehakse retsepti järgi, mille kohaselt peab jätma naistepuna, kääritatud teravilja ja sooja vee segu üheks ööks õue jahtuma, nii et looduslik pärm seal toimima hakkaks. See saab vaid juhtuda, kui temperatuur on -3 kuni 8 kraadi juures.

Kuna talved on läinud kuumemaks, siis on neid temperatuure harvem. Õlletehase omanik Jean Van Roy sõnul on nad pidanud mitu laari õlle lihtsalt ära viskama, sest õues on kümme kuni viisteist kraadi, mis on liiga soe õllede jaoks.

Tavalises külmikus aga neid jahutada ei saa. «See muudab täielikult maitset,» kommenteeris Van Roy. «Me peame midagi uut välja mõtlema, aga sellest on kahju.»

Van Roy sõnul on kliimamuutusi märgata juba viimase kahekümne aasta jooksul. «Pool sajandit tagasi pruulis mu vanaisa õlu oktoobri keskelt mai kuuni. Viisteist aastat, mil mina olen seda teinud on see periood lühem olnud,» sõnas õllemeister. «Eelmine aasta alustasime novembri keskel ja pidime lõpetama märtsi lõpus, sest temperatuurid läksid liiga kõrgeks.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles