Soome toidupangad saavad tavapärasest leebemates oludes tegutseda

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toiduabi
Toiduabi Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Kasvav vajadus toiduabi jagavate organisatsioonide järele pani juba paar aastat tagasi Soome toiduameti leevendama nõudeid sealsetele toidupankadele.

Vaasa linnas Soome läänerannikul jagatakse neljas toiduabipunktis igakuiselt välja üle 6000 kilogrammi toiduaineid, mida kauplused neile annetavad, vahendab Yle. Tänaseks küündib nende kaupluste arv viieteistkümneni, toiduabiorganisatsiooni tegevuses lööb kaasa sadakond vabatahtlikku.

Küll aga on Vaasa toidupank tegutsenud alles vähem kui aasta. Kui selle aasta märtsis alustati ühe toidujagamispunktiga, siis nüüd otsitakse juba asukohta viienda jaoks. «Meie tegevus on tõesti hoo sisse saanud,» sõnas toidupanga asepresident ja asutaja Mauri Öljymäki. Ta lisas, et praegu on üle terve Soome tekkinud väga palju sarnaseid toiduabiorganisatsioone, mistõttu kaalutakse juba ka katuseorganisatsiooni loomist, et riiklikul tasandil muutusi paremini ellu viia.

Tänased Soome seadused näevad ette, et organisatsioon, mis tahab toiduabi korras regulaarselt jagada kiiresti riknevat toitu, peab andma oma soovist teada toidu- ja veterinaarameti piirkondlikule büroole enne tegutsema asumist. Samuti tuleb neil ette näidata ka organisatsioonisisene kvaliteedikontrolli plaan.

Kuna aga sellised organisatsioonid tegutsevad suuresti vabatahtlike abil, nõuab töökorraldus palju energiat ja ohtrat etteplaneerimist. «Me jagame igakuiselt ära uus tonni toitu, millest saab abi ligi 1200 inimest, samas kasvab järjest abivajajate hulk,» rääkis Öljymäki.

Viimased kaks aastat on Soomes tegutsevatele toidupankadele kehtinud mõnevõrra leebemad nõuded, kui teistele toiduga ümber käivatele organisatsioonidele, kuna see võimaldab neil anda suuremale hulga inimestele toiduabi. Samuti aitasid paar aastat tagasi üle vaadatud reeglid täpsemalt määratleda ära, mille eest vastutavad kauplused ja mille eest toidupangad ise.

Soome toidu- ja veterinaarameti Evira inspektori Pirjo Korpela sõnul on selged reeglid aidanud kaasa ka toidupankade tegevusele Soomes. «Evira eesmärk on kergendada toidujagamist – sellest ei oleks mitte midagi kasu, kui täiesti söögikõlbulik toit hoopis prügikasti läheb,» märkis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles