Lugeja kiri: mitte suhkur ei tee paksuks, vaid jahutooted (1)

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saiakesed kergitavad kehakaalu.
Saiakesed kergitavad kehakaalu. Foto: Margus Ansu

Postimehe artikkel sotsiaalministeeriumi plaanist kehtestada Eestis suhkrumaks ärgitas kirjutama Lääne-Virumaal elavat toiduainetetehnoloogi. Autori palvel tema täisnime ei avalda.

Lausa uskumatu on kuulda ja lugeda sotsiaalministeeriumi plaane ja jutte täielike pseudoprobleemide üle.  Räägin suhkrumaksust. Miks aga ei räägita jahumaksust?

Olen toiduvalmistamise tehnoloog ja võin Teile täie vastutustundega öelda, et see kogu kogus suhkrut, mida kasutatakse maitsestamiseks, ei põhjusta kellegi ülekaalu. Küll aga on ülekaalu põhjustajaks kõikvõimalike isuäratavate jahutoodete müük igal pool. Jahutoodete sortiment on nii suureks läinud ja leiab ka tarvitamist. Pean ausalt tunnistama, et patustan ka ise vahel Maxima kondiitritoodete leti ees, kuid ülekaalu põhjustab siiski tühjus n-ö kõrvade vahel. Nii on see ka alkoholiga. Miks meil ei keelata ära alkohoolsete jookide importi? Meie vana viinatehas likvideeriti, aga import lokkab kõrgemal tasemel, samuti alkoholism.

Nüüd suhkrust veel. Suhkur on ka konservant – ärge tulge ütlema, et  ma peaks kasutama sügavkülma või midagi sarnast selle asemel, et teha koduaiast toormoosi, ilma maitse-, lõhna- ja säilitusaineteta, kasutades konservandina ainult suhkrut. Mõelge pr kantsler, mis on meeldivam, kas suhkrumagus või teadmine, et süüakse sisse kemikaale – säilitusainetena, maitseainetena, lõhnaainetena. Näiteks maasikajogurtis on alla 10 protsendi maasikaid, küll aga palju maasika maitseaineid. «Miks?» küsin mina. Seetõttu ei osta ma seda toodet enam mitte kunagi. Ei usu, et kemikaalide hind tootes on väiksem, kui panna 10 protsendi asemel 30 protsenti naturaalset toodet. Jõudu! See on vastus teie Postimehe artiklile, kus soovite tõestust suhkrumaksu mõttetuse kohta. See on rumalus. Sama teema võiks tõstatada ka jahu kohta! Ka see oleks rumalus. Harida tuleb tarbija mõtlemist, mitte tõsta hindu, siis on ka ülekaaluliste protsent väiksem ja linnapilt ilusam.

Toiduainete tehnoloog E. A.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles