Kui kallis on hea suitsuandur?

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui suitsuandur puudub või ei tööta, võivad tagajärjed olla rängad.
Kui suitsuandur puudub või ei tööta, võivad tagajärjed olla rängad. Foto: Jeremy Long/AP

Saksamaal tehtud uuringust selgus, et kõige kallim suitsuandur võib olla kasutu, kuid hea anduri saab soodsalt.

Kõige kallimad suitsuandurid ei ole tingimata kõige paremad, kirjutab oma kodulehel tarbijatele teavet jagav sõltumatu sihtasutus Stiftung Warentest.

Suitsuandur võib elu päästa. Kõva helisignaaliga tulekahjust märku andes äratab suitsuandur ka magajad, kes muidu lämbuksid. Kuid seda ülesannet täidab andur üksnes siis, kui see ripub õiges kohas ja toimib korralikult.

Sihtasutus testis 18 raadiosaatjaga ja saatjata suitsuandurit, mille hind oli 17–103 eurot. Vaid kaheksa anduri kvaliteeti hinnati heaks. Kõige kallim neist oli kõige kasutum, kuid hea anduri võib saada juba 20 euro eest. Kui lähtuda sellest, et suitsuandur peaks keskmiselt toimima vähemalt kümme aastat, siis tähendab see kahe euro suurust investeeringut aastas.

Tuli tekkib väga harva hetkega ja sageli läheb enne leekide lahvatama löömist tunde. Katses uuriti, kui kiiresti ja missuguse suitsu tiheduse korral suitsuanduri helisignaal tööle hakkab. Kümme testitud andurit said hindeks «hea», kolm «rahuldav» ja üks «puudulik». Just kõige kallim andur jättis tulekahjule täielikult reageerimata.

Suitsuanduri helitugevus peab olema 82 detsibelli. Kõik testitud andurid saavutasid selle helistugevuse ja väljastasid signaali vähemalt neli minutit, kuid osa andureid ei väljastanud signaali kõigisse suundadesse võrdse tugevusega.

Üksteisega raadiosignaali abil suhtlevad suitsuandurid on kallid – need maksavad 60–103 eurot. Suures majas võib raadiosaatjaga suitsuanduri paigaldamine kasulik olla, sest seal võib olla palju vaheuksi. Seetõttu on hea, kui suitsuandurid on omavahel ühendatud ja koos kõlama hakkavad. Kuid tegelikult ei pruugi raadiosignaal alati toimida ja kõrgem hind ei ole tingimata ka kvaliteedi märk.

Stiftung Warentest uuris suitsuandureid eelkõige seetõttu, et 2015. aasta lõpuks muutub nende paigaldamine kohustuslikuks Bremeni, Alam-Saksi ja Saksi-Anhalti liidumaal. Mujal Saksamaal on suitsuandurite paigaldamine juba valdavalt kohustuslik. Eestis on vähemalt ühe suitsuanduri paigaldamine igas kodus kohustuslik 2009. aastast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles