Galerii ja video: Saksa kaitseväe palvel Tallinnas peetud jõulumissa

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tallinnas Peeter-Pauli katedraalis oli täna lisaks tavapärastele poola, eesti ja vene keeles peetud missadele esimese jõulupuha puhul veel neljaski teenistus: saksa keeles.

Võrreldes teiste sama päeva missadega oli saksakeelse osalejaskond märkimisväärselt hõredam. Samas oli aga harukordne selle toimumise fakt, sest saksakeelseid teenistusi Eesti katoliku kirikuis tavaliselt ei toimu.

Täna Tallinna katoliku katedraalis teeninud isa Andreas Tamme on Bundeswehri kaplan. Missa toimus Saksa kaitsejõudude palvel, nimel soovisid nad pakkuda jõulude kirikus pühitsemise võimalust neile oma praegu Ämaril teenivatele õhuväelastele, kes on katoliku usku.

Missa sissejuhatuseks meenutas isa Andreas Eesti-Saksa tihedaid suhteid läbi ajaloo. Muuseas ka seda, et Eesti esimene reformatsioonijärgne katoliku piiskop Eduard Profittlich oli sakslane (täna ametis olev Philippe Jourdan on alles teine reformatsioonijärgne katoliku piiskop, Nõukogude ajal nad ametisse asuda ei saanud).

Aastast 1936 Eesti katoliku piiskopina töötanud Profittlich jagas paljude eestlaste saatust halvimas, kui Nõukogude võim ta juuniküüditas. Ta suri 1942. aasta 22. veebruaril 51 aasta vanuselt Kirovi vanglas. Kuigi 1940. aastal oli ta Saksa saatkonnalt taotlenud võimalust preestrite ja nunnade Saksamaale evakueerimiseks, otsustas Profittlich ise jääda Eestisse omam.

Ämarilt tänase Eesti õhuruumi valvavate Saksa õhuväelaste seekordne teenistusaeg algas 1. septembril ja lõppeb 31. detsembril. Alates mullu kevadest, kui liitlased lisaks Leedu Zokniai baasile ka Ämarist Balti õhuturvet tegema asusid, on see sakslastele juba teine kord Eesti rotatsioon enda kanda võtta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles