Soome sauna pidajatelt saab nüüd ehtsuse tunnistust nõuda

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome mehed ehedat Soome sauna nautimas
Soome mehed ehedat Soome sauna nautimas Foto: Roni Rekomaa/Lehtikuva

Soome sauna edendajad on välja töötanud Soome sauna ehtsuse tunnistuse, mida on jagatud saunateenuse osutajatele alates novembrikuust.

Ehtsa Soome sauna kogemuse (Authentic Finnish Sauna Experience – ing k) nime kandva tunnistuse välja töötamisel hinnati mitusadat ettevõtet, mis pakuvad Soome sauna teenust, ning kasutati ligi tuhande regulaarse saunaskäija hinnanguid, vahendab Yle. Soome sauna edendajad hindavad tunnistuse väljaandmisel nii sauna ehedust, kvaliteeti, turvalisust ning mitmed teisi tegureid.

Kesk-Soomes Toivakka vallas asuv Taulu mõis on üks neist kohtadest, mille saun samuti püüdleb autentse Soome sauna tiitli poole ja mida Soome sauna edendajad lähiajal inspekteerima lähevad. Tunnistus lisaks nende väidetavalt maailma parima aurusauna tiitlile veelgi enam kaalu. Esimesed ehtsa Soome sauna tunnistused jagati välja novembrikuus.

Carita Harju on Soome sauna edendamisega tegeleva organisatsiooni tegevjuht. Kodanikuühenduse Sauna from Finland eesmärk on edendada Soome saunakultuuri välismaal. Harju sõnul aitab vastne tunnistus suurendada Soome sauna tuntust ja ülemvõimu teiste saunaliikide ees väljaspool Soomet veelgi.

Pekka Krook on üks organisatsiooni sauna inspektoritest, kellel on väga selge arusaam sellest, kuidas saab õiget Soome sauna kogemust hinnata – kindlasti ei tähenda see ujumisriietes ja märkmikuga saunas ringi käimist. Tema sõnul on õige saunaskäigu näol tegemist väga personaalse kogemusega, mis algab juba ettevalmistustega ja kus hinnatakse ka seda, mida pakutakse pärast saunaskäimist.

Turvalisus ja hügieen on sealjuures sama olulised tegurid nagu saunavarustus. Ka kasevihtade kvaliteedile annavad Soome sauna edendajad oma tunnistuse väljaandmisel hinnangu. 800 eurot maksva sertifikaadi saamine ei ole ettevõtjale kindlasti kerge – selle nimel tuleb kahtlemata vaeva näha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles