Lugeja küsib: miks pensionitõus on seotud 1. aprilliga?

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

«Kõik kallineb alates 1. jaanuarist. Mäletan, et kui kunagi alustati pensionite tõstmist iga-aastaselt, siis nagu räägiti, et aja jooksul tuuakse see 1. jaanuarile, kui tõusevad palgad ja ka üldjuhul teenused, aktsiisid jne. Miks pensionitõus on seotud esimese aprilliga?» küsib lugeja.

Vastab sotsiaalministeeriumi pressiesindaja Aleksandra Solntseva.

Pensionit makstakse maksumaksjatelt laekunud sotsiaalmaksust (sotsiaalmaks on pensionikindlustuseks ja riiklikuks ravikindlustuseks vajaliku tulu saamiseks maksumaksjale pandud rahaline kohustus, mis kuulub täitmisele sotsiaalmaksuseaduses ettenähtud korras, suuruses ja tähtaegadel). Tööandjad maksavad sotsiaalmaksu palga maksmisele järgneval kuul maksu- ja tolliameti arveldusarvele ning maksu- ja tolliamet edastab sotsiaalmaksu pensionikindlustuse osa andmed omakorda sotsiaalkindlustusameti riiklikku pensionikindlustuse registrisse.

 Eelmise kalendriaasta andmeid töötleb maksu- ja tolliamet uue kalendriaasta esimestel kuudel ning nendest lähtutakse sotsiaalmaksu pensionikindlustuse osa keskmise suuruse arvutamisel (mis need kindlad tähtajad on, oskaks maksu- ja tolliamet või rahandusministeerium täpsemini selgitada). Vastavalt kehtivale riikliku pensionikindlustuse seadusele kinnitab eelmise kalendriaasta isikustatud sotsiaalmaksu pensionikindlustuse osa keskmise suuruse Vabariigi Valitsus hiljemalt jooksva aasta 20. märtsil ning seda rakendatakse pensioni määramisel ja ümberarvutamisel tähtajaga alates 1. aprillist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles