Sinu brauser on natuke ajast maha jäänud. Et kõik töötaks, nagu vaja, palun uuenda enda brauserit.
Küpsised aitavad meil teenuseid edastada. Meie teenuseid kasutades nõustute sellega, et kasutame küpsiseid. ROHKEM INFOT >
Postimees 160 Juubeli puhul loe seda lugu tasuta!

Karni verikäkk sai maitsjatelt kõrgeima hinde

KOMMENTEERI PRINDI ARTIKKEL
Verikäkki süüakse sageli hapukoorega. | FOTO: ELMO RIIG/SAKALA

Vanad eestlased juba oskasid mitte millestki toeka kõhutäie teha. Üks selline toit on verikäkk, mis koosneb peamiselt jahust ja verest. Lihtne ja toitev roog on senini Eestis au sees, sellest annab tunnistust viimasel ajal eriti rikkalikuks muutunud verikäki valik. On nii vanamoodsaid kui ka inglisepäraseid, juustu või Saaremaa võiga variante.

Vaata verikäki pimetesti tulemusi

Fotod: Eero Vabamägi

Rakvere verikäkk

  • Maitse: 3,2
  • Välimus: 4,4
  • Konsistents: 3,6
Kommentaarid:
Maitseb nagu piparkook, jõulumekiga. Väga mõnus, ilus tume ja hea konsistentsiga.
Toitumisalane teave:
100 gr – 267 kcal, 15 gr rasva, soola 1,7 gr.
Koostis: toiduveri (50%), rukkijahu, seapekk, nisujahu, sool, sibul, vürtsid, happesuse regulaatorid: E500, E330 ja E262.

Maksi ja Mooritsa verikäkk «Black Puding»

  • Maitse: 2,8
  • Välimus: 3,2
  • Konsistents: 2,8
Kommentaarid:
Soolane, kuiv ja ebameeldiv, vastiku maitsega ja häirivalt soolane. Vorstirohumaitse on meeldiv, muidu ebameeldiva maitsega.
Toitumisalane teave:
237 kcal, 13 gr rasva, 1,9 gr soola.
Koostis: toiduveri (40%), rukkijahu, seapekk, vesi,kaerahelbed, sibul, sool, maitsetaimede ja vürtside segu, sooda.

Karni vana aja verikäkk

  • Maitse: 3,4
  • Välimus: 3,4
  • Konsistents: 3,2
Kommentaarid:
Kuidagi limane ja jääb kurku kinni, aga muidu verivorsti maitsega. Ei midagi erilist. Veidra konsistentsiga ja kuidagi soolane, pekitükid on parim osa.
Toitumisalane teave:
341 kcal, 23 gr rasva, 2 gr soola.
Koostis: joogivesi, seapekk, odrajahu, nisujahu (shgluteen), suitsupeekon (koostisosad: sealiha (85%), joogivesi, sool, lõhna- ja maitseained, vürtsid stabilisaatorid (toidufosfaat), paksendaja (karrageen) antioksüdant (Na-askorbaat), säilitusaine (naatriumnitrit), verepulber, mugulsibul, sool, lõhna-ja maitseained, vürtsid, happesuse regulaatorid (naatriumkarbonaadid, naatriumatsetaadid, sidrunhape), dekstroos.

Luha verikäkk juustuga

  • Maitse: 1
  • Välimus: 2,4
  • Konsistents: 1,8
Kommentaarid:
Rasvane ja imelik, ebameeldiva maitsega, vastik. Maitseb nagu saepuru, juust ei päästa asja. Jahune ja maitsetu, juust ei päästa. Juust on selles käkis alguses ainus ahvatlev asi, aga kokkuvõttes täielik pettumus.
Toitumisalane teave:
Luha verikäki koostise kohta ei õnnestunud infot saada.

Rannarootsi verikäkk

  • Maitse: 2
  • Välimus: 3,2
  • Konsistents: 3
Kommentaarid:
Imelik tugev domineeriv maitse, samas veremaitset pole üldse tunda. Täiesti tavaline, õnneks vorstirohuga tehtud. Vastik maitse, meenutab mingit ravimtaime, välimus talutav.
Toitumisalane teave:
100 gr – 223 kcal, 8,4 gr rasva, 2,1 gr soola.
Koostis: vesi, rukkijahu, nisujahu, gluteen, seapekk, verepulber (7,5%), sool, vürtsid, glükoos, lõhna- ja maitseained.

Karni verikäkk Saaremaa võiga

  • Maitse: 4,7
  • Välimus: 4
  • Konsistents: 3
Kommentaarid:
Toekas ja mõnusalt suitsune. Hea rasvane maitse, aga rabe ja pudeneb. Veidi kuiv ja rabe, samas hea verivorsti maitsega. Veidi liiga soolane, aga pekitükid on head.
Toitumisalane teave:
343 kcal, 23 gr rasva, 1,7 gr soola.
Koostis: joogivesi,odrajahu, seapekk,nisujahu, Saaremaavõi (5%), suitsupeekon (koostisosad: sealiha (85%), joogivesi, sool, lõhna- ja maitseained, vürtsid, stabilisaatorid E451, E407a, antioksüdant E301, säilitusaine E250), verepulber, mugulsibul, sool, lõssipulber (shlaktoos), dekstroos, vürtsid, lõhna- ja maitseained (shsoja), lõhna- ja maitsetugevdaja E621, antioksüdant E300.

Maksi ja Mooritsa Tooma verikäkk

  • Maitse: 3
  • Välimus: 3,6
  • Konsistents: 2,6
Kommentaarid:
Veidi liiga jahune, aga praadimine parandaks asja. Täiesti keskpärane, ei halb ega märkimisväärselt hea, vast liiga soolane. Maitse on parem, aga mingi vastik nüanss siiski on.
Toitumisalane teave:
100 gr – 279 gr, 12 gr rasva, soola 2 gr.
Koostis: toiduveri (44%), rukkijahu, nisujahu, seapekk, sool, maitsetaimede ja vürtside segu, sooda.

Saaremaa verikäkk suitsupekiga

  • Maitse: 2,8
  • Välimus: 3
  • Konsistents: 2,8
Kommentaarid:
Harju keskmine, pesuvahendi kõrvalmaitse, liiga soolane. Väga soolane.
rasva 16,1 grammi, 280 kcal, soola 2,6 grammi.
Toitumisalane teave:
Koostis: toiduveri 41 protsenti, rukkijahu, 18 protsenti suitsusinki, seapekki, soola, lihavalku, sibulat, ürdid, happesuse regulaator E500, antioksüdant E300.

Rannarootsi kartulikäkk

  • Maitse: 1,3
  • Välimus: 1
  • Konsistents: 1
Kommentaarid:
See annab uue tähenduse omadussõnale jälk. Seda ei tohiks olemas olla. Võtsin mitu ampsu ainult sellepärast, et aru saada, mis see küll olla võiks. Kartulist valmistatud asi võiks olla palju maitsvam. Äärmiselt ebameeldiv, totaalselt ebaõnnestunud tootearendus. üks halvemaid asju, mida ma viimasel ajal olen söönud. Jätsin proovimata, kuna nägi nilbe välja.
Toitumisalane teave:
100 gr – 135 kcal, 1 gr rasva, 1,7 gr soola.
Koostis: kartul, vesi, kartulitärklis, nisujahu(sh gluteen), sealihasink (6%), sool,sojavalk, happesuse regulaator (trifosfaat, sidrunhape), paksendajad (tselluloosi sisaldav karrageen, guargummi, tarakummi), glükoos, lõhna- ja maitseained, antioksüdant (naatriumaskorbaat, askorbiinhape), säilitusaine (naatriumnitrit),munapulber, sibul, suhkur, glükoosisiirup, pärmiekstrakt, kakaopulber, vürtsid, maitsetaimed (sh seller).

Kuna Postimehe suurimad verikäki eksperdid töötavad välistoimetuses, siis olid nad rõõmsalt valmis üheksat käkki proovima. Etteruttavalt öeldes lõppes entusiastlikult alanud pimetest üsna üllatavalt.

Testis osalenud verikäkkidest lõigati ühepaksused viilud, mis küpsetati ahjus. Et käkid läheksid libedamalt alla ja maitseksid nagu päris, oli lisandiks kõrval hapukoor. Esimesi käkke tõstsid sööjad taldrikule terve viiluna ning need (Rakvere verikäkk ja Karni vana aja verikäkk) said kiita oma eheda maitse poolest.

Kui aga lauale sai kantud Luha verikäkk juustuga, tekkis pärast maitsmist hetkeline kohmetus, mis asendus üsna pea tõsise nurinaga. «Kui ma oleksin teadnud, et see on nii halb, siis oleksin esimestele andnud rohkem punkte,» oli kõige leebem kommentaar.

Isegi suured juustutükid ei päästnud seda käkki karmist kriitikast. Kui Saaremaa võiga Karni verikäkk välja arvata, siis kostis ka järgmiste viilude kohta pigem nurinat kui kiitust. Imestati, kuidas saavad verikäkid üldse nii kehva maitsega olla.

Käkid pääsesid tõsisest põlu alla sattumisest vaid tänu Saaremaa võiga variandile, mille kiitmisel ei hoidnud sööjad end tagasi. See Karni toode pälvis ka haruldaselt kõrged hinded peaaegu kõigilt maitsjatelt.

Viimasena toodi laule Rannarootsi kartulikäkk singiga. Kui mõne aasta eest ilmusid Eesti meedias lood, et see hõrgutis tõukab Norras troonilt teada-tuntud kiirsöögid nagu pitsa ja hamburgeri, siis toimetuse testis tabas kodumaist versiooni suur põrumine.

Üks testija keeldus seda üldse proovimast ja lõpuni suutis selle süüa vaid üks. Kuigi pimetesti ajal ei saanud see ühtegi kiitvat hinnangut, leidus hiljem üks sööja, kelle kinnitusel oli see igati tõhus amps.

Verikäkkide proovijate suurim üllatus oli, et nende valik on nii rikkalik ja paari toote maitse võib olla nii kehv. Arvati ka, et keskmine punktisumma oleks võinud olla veidi suurem, kui käkke oleks ohtras rasvas praetud, mitte ahjus küpsetatud.

Verikäkiisu said täis kõik sööjad ja veel mitu päeva hiljem tunnistasid nad, et lähiajal ei proovita ühtegi käkilaadset asja. See paast ei laienenud verivorstidele. Viiendik testijatest ehk üks sööja oli sunnitud kehva enesetunde tõttu tööpäeva varem lõpetama, kuid puuduvad kindlad tõendid, et see oli põhjustatud käkkidest.

Tagasi üles