Karni verikäkk sai maitsjatelt kõrgeima hinde

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Verikäkki süüakse sageli hapukoorega.
Verikäkki süüakse sageli hapukoorega. Foto: Elmo Riig / Sakala

Vanad eestlased juba oskasid mitte millestki toeka kõhutäie teha. Üks selline toit on verikäkk, mis koosneb peamiselt jahust ja verest. Lihtne ja toitev roog on senini Eestis au sees, sellest annab tunnistust viimasel ajal eriti rikkalikuks muutunud verikäki valik. On nii vanamoodsaid kui ka inglisepäraseid, juustu või Saaremaa võiga variante.

Vaata verikäki pimetesti tulemusi

 

Fotod: Eero Vabamägi
 

 

Rakvere verikäkk

 

  • Maitse: 3,2
  • Välimus: 4,4
  • Konsistents: 3,6
 
Kommentaarid:
Maitseb nagu piparkook, jõulumekiga. Väga mõnus, ilus tume ja hea konsistentsiga.
 
Toitumisalane teave:
100 gr – 267 kcal, 15 gr rasva, soola 1,7 gr.
Koostis: toiduveri (50%), rukkijahu, seapekk, nisujahu, sool, sibul, vürtsid, happesuse regulaatorid: E500, E330 ja E262.

 

Maksi ja Mooritsa verikäkk «Black Puding»

 

  • Maitse: 2,8
  • Välimus: 3,2
  • Konsistents: 2,8
 
Kommentaarid:
Soolane, kuiv ja ebameeldiv, vastiku maitsega ja häirivalt soolane. Vorstirohumaitse on meeldiv, muidu ebameeldiva maitsega.
 
Toitumisalane teave:
237 kcal, 13 gr rasva, 1,9 gr soola.
Koostis: toiduveri (40%), rukkijahu, seapekk, vesi,kaerahelbed, sibul, sool, maitsetaimede ja vürtside segu, sooda.

 

Karni vana aja verikäkk

 

  • Maitse: 3,4
  • Välimus: 3,4
  • Konsistents: 3,2
 
Kommentaarid:
Kuidagi limane ja jääb kurku kinni, aga muidu verivorsti maitsega. Ei midagi erilist. Veidra konsistentsiga ja kuidagi soolane, pekitükid on parim osa.
 
Toitumisalane teave:
341 kcal, 23 gr rasva, 2 gr soola.
Koostis: joogivesi, seapekk, odrajahu, nisujahu (shgluteen), suitsupeekon (koostisosad: sealiha (85%), joogivesi, sool, lõhna- ja maitseained, vürtsid stabilisaatorid (toidufosfaat), paksendaja (karrageen) antioksüdant (Na-askorbaat), säilitusaine (naatriumnitrit), verepulber, mugulsibul, sool, lõhna-ja maitseained, vürtsid, happesuse regulaatorid (naatriumkarbonaadid, naatriumatsetaadid, sidrunhape), dekstroos.

 

Luha verikäkk juustuga

 

  • Maitse: 1
  • Välimus: 2,4
  • Konsistents: 1,8
 
Kommentaarid:
Rasvane ja imelik, ebameeldiva maitsega, vastik. Maitseb nagu saepuru, juust ei päästa asja. Jahune ja maitsetu, juust ei päästa. Juust on selles käkis alguses ainus ahvatlev asi, aga kokkuvõttes täielik pettumus.
 
Toitumisalane teave:
Luha verikäki koostise kohta ei õnnestunud infot saada.

 

Rannarootsi verikäkk

 

  • Maitse: 2
  • Välimus: 3,2
  • Konsistents: 3
 
Kommentaarid:
Imelik tugev domineeriv maitse, samas veremaitset pole üldse tunda. Täiesti tavaline, õnneks vorstirohuga tehtud. Vastik maitse, meenutab mingit ravimtaime, välimus talutav.
 
Toitumisalane teave:
100 gr – 223 kcal, 8,4 gr rasva, 2,1 gr soola.
Koostis: vesi, rukkijahu, nisujahu, gluteen, seapekk, verepulber (7,5%), sool, vürtsid, glükoos, lõhna- ja maitseained.

 

Karni verikäkk Saaremaa võiga

 

  • Maitse: 4,7
  • Välimus: 4
  • Konsistents: 3
 
Kommentaarid:
Toekas ja mõnusalt suitsune. Hea rasvane maitse, aga rabe ja pudeneb. Veidi kuiv ja rabe, samas hea verivorsti maitsega. Veidi liiga soolane, aga pekitükid on head.
 
Toitumisalane teave:
343 kcal, 23 gr rasva, 1,7 gr soola.
Koostis: joogivesi,odrajahu, seapekk,nisujahu, Saaremaavõi (5%), suitsupeekon (koostisosad: sealiha (85%), joogivesi, sool, lõhna- ja maitseained, vürtsid, stabilisaatorid E451, E407a, antioksüdant E301, säilitusaine E250), verepulber, mugulsibul, sool, lõssipulber (shlaktoos), dekstroos, vürtsid, lõhna- ja maitseained (shsoja), lõhna- ja maitsetugevdaja E621, antioksüdant E300.

 

Maksi ja Mooritsa Tooma verikäkk

 

  • Maitse: 3
  • Välimus: 3,6
  • Konsistents: 2,6
 
Kommentaarid:
Veidi liiga jahune, aga praadimine parandaks asja. Täiesti keskpärane, ei halb ega märkimisväärselt hea, vast liiga soolane. Maitse on parem, aga mingi vastik nüanss siiski on.
 
Toitumisalane teave:
100 gr – 279 gr, 12 gr rasva, soola 2 gr.
Koostis: toiduveri (44%), rukkijahu, nisujahu, seapekk, sool, maitsetaimede ja vürtside segu, sooda.

 

Saaremaa verikäkk suitsupekiga

 

  • Maitse: 2,8
  • Välimus: 3
  • Konsistents: 2,8
 
Kommentaarid:
Harju keskmine, pesuvahendi kõrvalmaitse, liiga soolane. Väga soolane.
rasva 16,1 grammi, 280 kcal, soola 2,6 grammi.
 
Toitumisalane teave:
Koostis: toiduveri 41 protsenti, rukkijahu, 18 protsenti suitsusinki, seapekki, soola, lihavalku, sibulat, ürdid, happesuse regulaator E500, antioksüdant E300.

 

Rannarootsi kartulikäkk

 

  • Maitse: 1,3
  • Välimus: 1
  • Konsistents: 1
 
Kommentaarid:
See annab uue tähenduse omadussõnale jälk. Seda ei tohiks olemas olla. Võtsin mitu ampsu ainult sellepärast, et aru saada, mis see küll olla võiks. Kartulist valmistatud asi võiks olla palju maitsvam. Äärmiselt ebameeldiv, totaalselt ebaõnnestunud tootearendus. üks halvemaid asju, mida ma viimasel ajal olen söönud. Jätsin proovimata, kuna nägi nilbe välja.
 
Toitumisalane teave:
100 gr – 135 kcal, 1 gr rasva, 1,7 gr soola.
Koostis: kartul, vesi, kartulitärklis, nisujahu(sh gluteen), sealihasink (6%), sool,sojavalk, happesuse regulaator (trifosfaat, sidrunhape), paksendajad (tselluloosi sisaldav karrageen, guargummi, tarakummi), glükoos, lõhna- ja maitseained, antioksüdant (naatriumaskorbaat, askorbiinhape), säilitusaine (naatriumnitrit),munapulber, sibul, suhkur, glükoosisiirup, pärmiekstrakt, kakaopulber, vürtsid, maitsetaimed (sh seller).

 

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles