Mis põhjustel eestlased väikelaenu võtavad?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kodu värskendamiseks on tihti kasu just väikelaenust.
Kodu värskendamiseks on tihti kasu just väikelaenust. Foto: Bigbank

Bigbanki poolt TNS Emorilt tellitud uuringu põhjal võtavad inimesed enim väikelaenu koduga seotud kulutuste katmiseks. Esimese viie põhjuse seast olid lausa 3 koduga seotud: koduremont, kodumasinate, kodutehnika ja  -elektroonika ning mööbli ja kodusisustuse ostmine. 

Teine populaarne põhjus on auto ostmine. Bigbanki kliendisuhete juhtimise valdkonna juhi Martin Läntsi sõnul ostetakse enamasti väikelaenu abil autosid, millele ei ole võimalik autoliisingut võtta või ei soovita liisinguga kohustusliku kaskokindlustuse lepingut sõlmida. Põhjuseks võib olla auto vanus või selle liiga väike maksumus. Autoliisingut ei võimaldata enamasti autodele, mis on liisinguperioodi lõpuks üle 10 aasta vanad või maksavad alla 5000 euro. Kui soovitud auto on aga välja toodud vanuse või maksumusega, siis aitab välja väikelaen. Näiteks Bigbankil eraldi laenutoode, mille intressimäär algab 8,9% aastas. Autolaenu kasuks räägib ka asjaolu, et auto saab kohe enda nimele kirjutada ja auto ei kuulu algul pangale, vaid on kohe ostja oma.

Foto: Bigbank

Lisaks on väga suur osakaal inimesi, kes on laenu võtnud reisimiseks, õppimiseks, mõne teise laenukohustuse katmiseks või meditsiiniliste vajaduste jaoks. Harvemad laenu võtmise põhjused on lastekaupade ostmine kooli minekuks või sünniks, pulmade korraldamine, uue üürikorteri sissemakse, aiatehnika ostmine ja äri alustamine. Vaadates välja toodud põhjuseid, siis on selge, miks nimetatakse väikelaenu ka tarbimislaenuks – laenu võetakse, et parandada elukvaliteeti suurte ostude läbi.

Uuringust selgus ka, et keskmiselt võetakse laenu kaheks aastaks summas 2300€. 83% laenu taotlejatest võtab laenu oma kodupangast, 13% on võrdluste tulemusel jõudnud teise pangani ja 4% on otsustanud kiirlaenuettevõtte kasuks. Kuigi erinevate pankade väikelaenupakkumiste võrdlemine võimaldaks laenukuludelt säästa, ei küsi Läntsi sõnul valdav enamus väikelaenuvõtjatest teistelt laenupakkujatelt isegi pakkumisi ega uuri, kas mujal pakutavad tingimused oleksid soodsamad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles