Tuntud lihatoote koostis tekitas segadust

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ainult seast tehtud hakkliha maksab vähem kui kodune hakkliha.
Ainult seast tehtud hakkliha maksab vähem kui kodune hakkliha. Foto: SCANPIX

Ootamatult suur kogus sealiha hakklihas tekitas ostjas küsimuse, kas seakatku tõttu tuli Rakvere lihakombinaadil muuta tuntud toote koostist.

«Ostsin 400-grammise Rakvere hakkliha ja süüa tehes avastasin üllatusega, et kui seni oli hakklihas veist ja siga pooleks, siis nüüd on sealiha suisa kaks-kolmandikku,» kirjutas hämmeldunud lugeja. Ta pakkus ise, et ilmselt seakatku tõttu on sealiha lihtsalt rohkem ja see on vaja kuidagi ära kasutada. «Aga kas sellise muudetud koostisega hakkliha võib üldse koduseks nimetada?» tahtis ta teada.

«Rakvere ei ole muutnud ühegi sortimendis oleva hakkliha koostist,» kinnitas Rakvere lihakombinaadi brändijuhi Triin Lõoke. Ta ütles, et Rakvere koduses hakklihas on jätkuvalt võrdses koguses sea- ja veiseliha. «See on jätkuvalt eestlaste lemmikhakkliha, moodustades lausa 60 protsenti müügimahust,» lisas Lõoke.

Ta selgitas, et koduse hakkliha retsept ei ole määratud ühegi seadusega. «Küll aga on tegemist väljakujunenud standardiga, üldlevinud arusaamaga, mille järgi nimetatakse koduseks hakklihaks hakkliha, mille koostises on 50 protsenti veiseliha ning 50 protsenti sealiha,» rääkis ta.

Lõokese sõnul on lisaks kodusele hakklihale Rakvere sortimendis veel sea- ja veiselihast valmistatud Rakvere hakkliha, mille koostises on 75 protsenti sealiha ning 25 protsenti veiseliha. See toode on Rakvere valikus olnud juba neli aastat. «Toode sobib pehmema ning mahlakama hakkliharoa valmistamiseks ning on hinnalt pisut soodsam, kuna sisaldab enam sealiha,» rääkis brändijuht.

Ta rõhutas, et firma on kõikidele Rakvere hakklihade pakenditele suurelt ja selgelt märkinud, milliseid lihaliike ning millistes osakaaludes toode sisaldab. Lisaks müüb Rakvere lihakombinaat ka seahakkliha ja sea-delikatesshakkliha (sajaprotsendilise sealiha sisaldusega), veisehakkliha ja lihaveise-delikatesshakkliha (sajaprotsendilise veiseliha sisaldusega).

«Oluline on siinkohal märkida, et hakklihale kehtivad väga ranged Euroopa Liidu poolt sätestatud nõuded. Kõige olulisem on, et hakklihaks võib nimetada toodet, mis on valmistatud vaid lihast (võib sisaldada soola kuni üks protsent), lisaks on määratud sidekoe sisaldus ja näiteks sealiha sisaldava hakkliha puhul peab lihavalgu suhtarv jääma alla 18 ning samuti on määratud rasvasisalduse piirmäär, milleks on 30 protsenti,» rääkis Lõoke.

Ta selgitas, et omaette tootesegmendi moodustavad aga hakklihasegud, milles lihale on juba eelnevalt lisatud maitseaineid, soola, sojavalku vms – ehk tegemist on juba valmis ning maitsestatud hakklihaseguga. Rakvere müüb seda perehakklihasegu nime all.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles