Aastavahetuse öö tähendab turvafirmadele rohkem häireid

Maria Joost
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ilutulestiku paugud panevad aknad värisema ja kutsuvad välja turvafirma patrulli.
Ilutulestiku paugud panevad aknad värisema ja kutsuvad välja turvafirma patrulli. Foto: SCANPIX

Aastavahetusel taevasse lennutatava ilutulestiku paugud võivad tundlikuma turvasüsteemi puhul häireid anda. Turvafirmadele on öö vastu 1. jaanuari tavapärasest mõnevõrra töisem ja patrullid liiguvad ringi tugevdatud koosseisuga.

Ilutulestikuraketid panevad tööle akendele paigutatud klaasipurunemise andurid.

«Võimsama ilutulestiku paugud on piisavalt tugevad, et nende põhjustatud helilained panevad aknaklaasid vibreerima. See omakorda tähendab, et valvesse lülitatud turvasüsteem annab häire ja meie patrull sõidab objekti kontrollima,» kommenteeris USS Security juhtimiskeskuse ülem Kaido Murs.

Ta soovitab, et kui vähegi võimalik, tasub rakette lasta elumajadest eemal ning olla tähelepanelik kõigega, mis suitsu ja tuld võib põhjustada. Nii on igati ohutum – tekib vähem valehäireid, tuleõnnetuse võimalus on väiksem ja inimestele turvalisem.

«Kui kodune valvesüsteem peaks ilutulestiku paukudest või pikaks ajaks küpsema jäänud ahjuprae suitsust häiresse minema, siis tuleks koheselt helistada turvafirma juhtimiskeskusesse ja häire tühistada, nagu ka iga teise valehäire korral,» lausus Murs.

Paanikahäirete arvu aastavahetuse öö enamasti ei suurenda, inimesed on sel ajal baarides või pubides pigem ülevoolavalt lõbusad ja pahandusi väga palju ei tekita. Paanikahäirete arvu kasvu on märgata tavaliselt just aastavahetusele järgneval ööl, kus pikalt pidutsenud ja alkoholiga liialdanud inimeste tuju hakkab langema ning igasugused tülid on kergemad tekkima.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles