Uuest aastast tuleb Tallinnas sõlmida hauaplatsi kasutusleping

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnamäe kalmistu.
Pärnamäe kalmistu. Foto: Mihkel Maripuu

Järgmisest aastast hakkab kehtima uus Tallinna kalmistute eeskiri, mille järgi peab iga hauaplatsi kasutaja sõlmima Tallinna kalmistutega internetis kasutuslepingu.


Hauaplatsid antakse kasutada 15 aastaks ja seda aega pikendatakse vastavalt vajadusele.

Praeguses, 1993. aastast kehtivas eeskirjas pole selgelt öeldud, mida võib ja mida ei või hauaplatsi kasutaja kalmistul ise teha. Uues eeskirjas on õigused ja kohustused täpsemalt lahti kirjutatud.

Lepingu sõlmimiseks on aega viis aastat. Tallinna kalmistute juhataja Jaak taevase sõnul tekivad probleemid sageli perekondade lahkumineku puhul, kui tõusetub küsimus, kellel on õigus perekonna hauaplatsile matta ja kellel mitte.

«Paljud keelavad lahutatud kaasal matta pere hauaplatsile. Leping on hea selles suhtes, et see värskendab andmeid, me saame teada, mis on vahepeal muutunud. Samuti puudub praegu hauaplatside kasutajatel platsi kasutamiseks õiguslik alus, uus eeskiri ja leping aga annab selle,» selgitas Taevas ajalehes Pealinn.

Uus eeskiri võimaldab ka hauaplatsi kasutusõigust pärida.
Registrisse pääseb ja lepingut saab sõlmida kalmistute kodulehel http://www.kalmistud.ee.

Lepingu sõlmimine on tasuta. Esimesel kahel aastal saab seda teha ainult elektrooniliselt, kuid hiljem lisandub sellele teisigi võimalusi, ütles Taevas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles