Lugeja küsib: kas arvestada detsembri töötasu uue või vana alammäära järgi?

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

«Arvestan töötajale, kes saab töötasu alammäära, detsembrikuu töötasu, mille väljamakse toimub 7. jaanuaril. Kui töötasu alammäär jaanuaris suurenes, siis kas detsembri töötasu arvestan uue või vana alammäära järgi?» uuris lugeja.

Vastab tööinspektsiooni töösuhete nõustamistalituse juhataja Anni Raigna.

Töölepinguseaduse kohaselt ei tohi töö eest makstav tasu olla väiksem kui Vabariigi Valitsuse poolt kehtestatud töötasu alammäär. Kuigi pooled on vabad kokku leppima neile sobivas töötasu suuruses ja selle arvestamise alustes, ei tohi töötajale maksta vähem kui kehtestatud töötasu alammäärale vastava summa. Töötasu alammäär on alates 1. jaanuarist 2016 täistööaja korral 430 eurot kuus ning tunnitasu alammääraks 2,54 eurot.

Kuna detsembri töötasu on välja teenitud enne 1. jaanuari, arvestatakse seda veel vana alammäära alusel (kuutasu 390 eurot, tunnitasu 2,34 eurot). Küll aga tuleb töötasu makstes arvestada aasta alguses kehtima hakanud uute maksumääradega. 2016. aastal kehtivate maksumäärade kohta leiab infot maksu- ja tolliameti kodulehelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles