Nippe, kuidas kinni pidada oma rahakotile antud uusaastalubadustest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kas toetuste tõstmine aitab ka inimeste elujärge parandada?
Kas toetuste tõstmine aitab ka inimeste elujärge parandada? Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Uue aasta alguses lubatakse rohkem sporti teha ja tervislikumalt süüa ning kindlasti lubavad paljud ka oma rahaasju paremini korraldada.

Eesti pangaliidu finantshariduse toimkonna juht ja SEB kogumis- ja investeerimistoodete müügijuht Katrin Laks jagab soovitusi, kuidas lubadustest rahakotile aasta jooksul tõesti kasu oleks.

Püstita konkreetsed eesmärgid

Kui möödunud aasta kogemus näitas, et raha kadus sõrmede vahelt kiiresti ja soovitakse teada, kui palju ja millele tegelikul raha kulub, siis selle eesmärgini jõudmisel on abiks eelarve koostamine. Alustada tuleks sellest, mida soovitakse sel aastal rahalises mõttes saavutada ja sõnastada see konkreetse eesmärgina. Kui konto väljavõttest oma viimase poole aasta sissetulekud ja väljaminekud üles vaadata, on näha, millele ja kui palju raha läheb ning kas leidub ka kulutusi, milleta saaks hakkama.

Jälgi oma kulutusi

Juhul, kui eelarvetabelist selgub karm tõde – sissetulekud kipuvad vaid hädavaevu väljaminekuid katma – oleks mõistlik kulutusi tähelepanelikumalt vaadelda. Võibolla leidub võimalus kokkuhoiuks, sest kulude kokkutõmbamisest võib samuti saada eesmärk.

Väikestel kulutustel on komme suureks kasvada ja näiteks kohv, mille saab kioskist kaasa haarata, tundub olevat üsna tühine väljaminek. Kui kulutada sellele igapäevaselt, siis kasvab kogusumma kuu lõikes üsna suureks ning sellele saaks leida otstarbekama rakenduse.

Lisaks tasub aasta algul oma teenuste lepingud üle vaadata - olgu nendeks televisiooni-, mobiili-, interneti-, kütte-, elektri- või muud teenused. Vahel jäädakse harjumusest kauaaegse teenusepakkuja kliendiks, kuigi mõne teise juurest saaks soodsamat teenust või on vajadused aasta jooksul hoopiski muutunud ning mõni teenus pole enam vajalik.

Tee säästmine lihtsaks

Kui kogutakse mõne suurema väljamineku jaoks, siis on enamjaolt võimalik millegi arvelt raha kõrvale panna. Kui palju täpselt, aitab välja selgitada eelarve pidamine. Kusjuures olenemata säästetud summast on peaasi pigem regulaarse säästmisharjumuse tekkimine. Üks nipp on kanda kõrvale pandud raha näiteks palgapäevale järgneval päeval püsikorraldusega kogumishoiusele või lihtsalt teisele arvelduskontole, et poleks kiusatust seda kulutada.

Isegi kui hetkel pole silmapiiril mõnda suuremat väljaminekut, milleks sooviks koguda, siis tasub võtta säästmine eraldi eesmärgiks – panna iga kuu kõrvale kasvõi natuke, sest just see summa võib ootamatute väljaminekute puhul abiks olla ja aidata rasketest aegadest veidike kergemini läbi tulla.

Kui eesmärgid on liiga ambitsioonikad

Aasta alguses seatud eesmärgid on mõistlik aeg-ajalt üle vaadata. Kui tundub, et pead kokkuhoiuks meeleheitlikult pangakonto seisu jälgima ning iga võimaliku sendi kõrvale panema, tuleks eesmärke korrigeerida ning lubada endale siiski vahel midagi meeldivat, et ei kaoks soov järgida endale antud lubadusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles