Dotsent: taimsete preparaatide kõrvaltoimeid on raske hinnata

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hõlmikpuu.
Hõlmikpuu. Foto: Tiina Kõrtsini / Õhtuleht

Tartu Ülikooli peremeditsiini õppetooli dotsent Marje Oona selgitas apteekrite konverentsil, et taimsete preparaatide koos- ja kõrvaltoimeid on raske hinnata erinevate standardiseerimisprotseduuride tõttu.


Tartus perearstide ja apteekrite ühiskonverentsil esinenud Oona sõnul on mitmete taimsete preparaatide info arstide jaoks segane. Näitena tõi ta hõlmikpuu tooted, mis sisaldavad eri kogustes ja eri viisidel standardiseeritud hõlmikpuu lehtedest saadud kuivekstrakti. Kokku on Eesti apteekides müügil 48 erinevat preparaati (86 pakendit), kirjutas meditsiiniportaal med24.ee.

Eraldi küsimus on selliste taimsete preparaatide tõhusus. Oona sõnul ei ole näiteks hõlmikpuu tõhusust suudetud kliiniliselt tõestada. Euroopa ravimiameti taimsete preparaatide komitee on eesmärgiks võtnud kujundada taimsete preparaatide osas ametliku seisukoha 2011. aastal.

Taimsete preparaatide kõrval- ja koostoimete tuvastamine on keeruline, kuna saadaval on suur hulk tooteid ning taimsetes preparaatides on palju erinevaid koostisosi ja samast taimest valmistatud preparaatide koostis võib varieeruda (kasvukoht, kasvutingimused, taime arengustaadium koristusel, koristusjärgne käsitlus).

Eraldi soovitas Oona tähelepanu pöörata taimse preparaadi ja ravimi koostoimele. Näiteks varfariini määramisel peaks arst olema teadlik patsiendi poolt kasutatavatest looduslikest toodetest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles