Kuidas alustada imikule lisatoidu andmisega?

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alla ühe-aastastele lastele ei tohi mett anda: imikubotulismi oht
Alla ühe-aastastele lastele ei tohi mett anda: imikubotulismi oht Foto: SCANPIX

Tavaliselt alustatakse beebile lisatoitu andes riisipudruga, mis on gluteenivaba ja teiste toitudega võrreldes vähem allergeenne.


Söögikorra alustuseks võiks beebile anda rinda või rinnapiimaasendajat. Seejärel võiks anda maitsta lusikaotsaga eelnevalt rinnapiima või -asendajaga lahjendatud putru. Kui talle maitseb, anna lisaks 1-2 teelusikatäit.

Kui tundub, et beebit lusikalt söömine ei ahvatle, lase tal toiduga tutvuda – nuusutada ja maitsta ning oota, kuni ta on päris söömiseks valmis. Ära pane tahkemat toitu beebi pudelisse, muidu ta ei saagi aru, et seda tuleb süüa püstiasendis ja lusika abil.

Alustuseks võiks lisatoitu pakkuda kord päevas ja lapsele sobival hetkel. Püüa seda mitte siis teha, kui beebi on pahur või väsinud. Alguses beebi ilmselt palju ei söö, kuid anna talle aega harjuda.

Mõned beebid peavad tahke toidu söömist rohkem harjutama. Varsti on laps valmis sööma päevas mitu supilusikatäit lisatoitu. Kui toidukogus suureneb, lisa menüüsse tahkemaid toite ning teinegi söögikord.

Millal on kõht täis?

Lapse isu on söögikordadel erinev, nii ei saa ärasöödud toidukoguste pealt kindlalt öelda, millal tal kõht täis on. Kui laps naaldub söötmistoolis tahapoole, keerab pea eemale, hakkab lusikaga mängima või keeldub järgmise lusikatäie ees suud avamast, on kõht ilmselt täis. Mõnikord aga hoiab beebi uue lusikatäie ees suud kinni, kuna pole veel eelmisega lõpetanud.

Kas jätkata ka piimaga?

Laps vajab rinnapiima või selle asendajat esimese eluaasta lõpuni. Mõlemast toidust omastab ta kergesti seeditavaid ja vajalikke vitamiine, rauda ja valke. Tahke toit ei asenda kõiki toitaineid, mida laps esimese eluaasta lõpuni vajab.

Paku uut sorti lisatoite järk-järgult ja ükshaaval ning pidades vähemalt kolm päeva vahet. Nii jõuad õigel ajal jälile, kui beebil peaks mõne toiduaine suhtes allergia tekkima (märkideks on kõhulahtisus, punnis kõht, suurenenud gaasid või lööve). Kui su perekonnas on kellelgi toiduallergiat esinenud või esineb lapsel vastavaid märke, pea edaspidi uute toitude pakkumisel nädal vahet.

Kuigi on hea, kui laps proovib erinevaid toite, võtab tal iga uue maitse ja toidu tekstuuriga harjumine aega. Igal lapsel on toidu suhtes oma eelistused, kuid üleminek uutele toitudele peaks toimuma sellises järjekorras:

1. Pool-vedelad pudrud
2. Purustatud, püreestatud või läbi sõela pressitud puu- ja köögiviljad.
3. Hoolikalt tükeldatud tavatoidud, sh liha ja teised valgurikkad toidud.

Kui toidad last valmis beebitoiduga, ära tee seda otse purgist, muidu pead ülejäägi ära viskama. Toit saab kokku bakteritega, mille tõttu see võib rikneda ega pruugi järgmisel söögikorral enam kõlblik olla. Tõsta purgist parasjagu toitu mõnda teise väiksesse sööginõusse ning toida last sellest. Lahtises purgis säilib beebi toit paar-kolm päeva. Hoia lapse sööginõud alati puhtana.

Mõned lasteasjatundjad soovitavad esimeste köögiviljadena pakkuda kollaseid, sest neid on kerge seedida. Teised soovitavad alustada rohelistega, sest kollased on tavaliselt magusamad ning nii võib beebi magusa maitsega ära harjuda ning teised köögiviljad hiljem ära põlata.

Otsus on sinu päralt. Igal juhul ära jäta lapse menüüst välja ühtegi toitu, kuna see sulle ei maitse. Väldi toite, mis võivad põhjustada allergiad ning mida on suurem oht kurku tõmmata.

Kui beebi teatud toitu ei taha, ära sunni, vaid proovi nädala pärast uuesti. Võibolla ei hakka ta teatud toiduainet kunagi sööma. Võibolla aga mõtleb mitu korda ümber ning see muutub hoopis tema lemmiksöögiks.

Lisatoitu saava lapse väljaheide muutub värvuselt ja lõhnalt. Kui seni oli laps ainult rinnapiimal, on lõhnaerinevus eriti tuntav. See on normaalne, lisatoitu saava lapse väljaheide lõhnabki tugevamalt. Kui väljaheide tundub liiga tihke (riisipuder, banaanid ja õunapüree võivad põhjustada kõhukinnisust), anna lapsele vahelduseks teisi puu- ja köögivilju ning kaera- või odrajahuputru.

Mitu korda päevas?

Alguses saab beebi poolvedelat teraviljaputru kord päevas. Kuskil kaheksandaks elukuuks peaks ta saama tahket toitu kolm korda päevas. Siis peaks päevamenüüsse kuuluma:

• rinnapiim või rauaga rikastatud rinnapiimaasendaja
• rauaga rikastatud puder
• kollased ja rohelised köögiviljad
• puuviljad
• piiratud koguses valke sisaldavad toiduained nagu kanaliha, kodujuust ja liha


Allikas: 2in1.ee/beebitoidud

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles