Tasub teada: ainult üks asi võib päästa nutitelefoni külma talve käest

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nutitelefon
Nutitelefon Foto: Tiina Kõrtsini/Õhtuleht

Arvatavasti ei tule ühelegi nutitelefoni omanikule üllatusena, et niipea, kui õhutemperatuur läheb alla nulli, muutub telefoni kasutamine õuetingimustes pea võimatuks – siiski võib üks asi seda mõnevõrra leevendada.

«Viimane klient oli mu enda abikaasa, kes tuli auto juurest tagasi ja ütles, et oli aku 35 protsenti ja nüüd – hoidis telefoni jope välitaskus – kadus telefonil pilt eest ära,» sõnas mobiiltelefonide müügi ja nutitelefonide remondiga tegeleva ettevõtte Mobile Trade omanik Andrus Jõgeva viimastel päevadel sagedasti esinevast probleemist rääkides.

Samas tõdes ta, et see ongi nutitelefonide saatus, et temperatuuri langedes alla nulli nad välistingimustes hanguvad. «Ainuke lahendus on, et telefon tuleb hoida kehale ligi – ja see ongi ainuke abivahend, midagi muud teha ei olegi,» sõnas Jõgeva. Ta möönis küll, et tänapäeval on ka igasuguseid ümbriseid, millest kasu võib olla ja kui telefoni ümber midagi paksu ning sooja mässida, siis mingil määral leevendab seegi olukorda, kuid üldiselt vähe. «Kõige klassikalisem on hoida keha ligi – mitte kuskil jope välitaskus,» kordas ta.

Külmakindlaid mudeleid ei ole

Küsimusele, kas on nutitelefoni mudeleid, mis külmale teistest vastupidavamad on, ei osanud ta vastata. «Selle koha pealt ma küll öelda ei oska – kas mõni Sony või Samsungi mudel on selles mõttes võimekam – mul endal kogemus puudub,» sõnas mobiiltelefonide müüja. Küll ütles ta, et oma iPhone 6 telefoni hoiab ta põuetaskus ning kuna tal ei ole väga vaja ka õues liikuda, siis erilisi probleeme talve tulek talle juurde tekitanud ei ole.

Samas täna Postimehe tarbijatoimetuse poole pöördunud iPhone 6 omanik rääkis, kuidas eile õhtul 60- kuni 70-protsendise akuga õue minnes oli tema telefonil kümne minuti möödudes pilt eest ära. Varasema iPhone 5-ga tal sellist probleemi ette ei tulnud. «Ma arvan, et see on lihtsalt kokkusattumus – siin see mudelist küll ei sõltu, nendes parameetrites ei ole kindlasti seal midagi muutunud,» nentis siinjuures Jõgeva, viidates, et vahe tulebki ennekõike sisse sellest, kus telefoni hoitakse. «Meesterahvastel on ta jah, põuetaskus, naisterahvastel kipub ta minema käekotti, mis paraku ei ole kehale nii lähedal,» lisas ta.

Seda, kas kätesoojendajamiseks kasutatavate soojenduspadjakestest võiks taskus nutitelefoni kõrval ka mingi kasu olla, Jõgeva ei välistanud. «Ei usu, et ta midagi rikub, ega ta siis seda üle ei kuumuta – telefoni ülemine temperatuur, millega ta peab hakkama saama, on 50 kuni 60 kraadi juures, siis hakkavad tal tekkima mingisugused kahjustused,» tähendas ta, viidates peamiselt aku ülekuumenemisele.

Ka Tallinnas Kristiine keskuses asuva mobiiltelefonide ja GPS seadmete hoolduskeskuse Starcom mehaaniku Allan Adelevitši sõnul ei olegi nutitelefonide puhul talvel midagi muud ette võtta, kui neid korralikult soojas taskus hoida. «Aga niiviisi, et ta postis seisaks ja pärast töötaks – seda saab lahendada,» tähendas ta, viidates talvisel ajal ka nutitelefoni posti teel saatmisega seonduvale probleemile.

«Teha tuleb nii, et laadida telefon täis, lülitada ta välja või võtta aku välja – siis see aku kestab pikemalt,» soovitas Adelevitš. Tavaliselt saadetakse telefoni aga peaaegu tühja akuga ning külma mõjul minevat see veelgi tühjemaks. «Pärast ei saa seda isegi laadijaga seda sisse lülitada,» nentis ta. Adelevitš sõnas, et nutitelefonide kaitseks kasutatakse talvisel ajal ka plastkotte või -ümbriseid, kuid nendest siiski suuremat kasu ei ole.

Võimalik alternatiiv: nuputelefon

Kindlasti ei peaks aga taskusse pistetud nutitelefoni õue minnes välja lülitama, sest tagasi toatemperatuurile jõudes hakkab see valdavalt taas normaalselt tööle ja näitab üldjoontes sama akumahtu, mis enne pildi kadumist. Küll aga peaks nutitelefoni omanik talvisel ajal enam muret tundma kondensi pärast, mis telefoni osade vahele võib järskude temperatuurimuutuste tõttu tekkida.

«Kui on olnud pikalt külmas ja sa tood ta lihtsalt sooja tuppa, lülitad võimalikult ruttu sisse – siis tekibki kondens ja see võib tähendada lõpuks niiskuskahjustust,» selgitas Mobile Trade'i omanik Andrus Jõgeva. Sellise kahjustuse puhul üldiselt ei kehti ka garantiiremont, kuna niiskustestrid telefoni sisemuses värvuvad punaseks ja see annab tunnistust, et niiskuskahjustus on tekkinud hoopis kasutaja enda hooletusest. «Tänapäeval on elektroonika paraku väga habras ja tootja on teinud kõik ikkagi enda kasuks,» nentis ta.

Kui aga tõesti tahta käreda pakasega mobiiltelefoni, mis ka välitingimustes töötab, siis tasub pigem jääda truuks nuputelefonile. «Kui on vaja selle külmaga väljas rääkida, siis kindlasti need klassikalised nuputelefonid ja sellised ekstreemsemateks oludeks mõeldud telefonid – need peaksid siis külmemat temperatuuri paremini taluma,» tähendas Mobile Trade omanik Andrus Jõgeva. Samas lisas ta, et viimastel aastatel on tõeliselt külmad ilmad nii harvaks jäänud, et kui see ongi ühe nädala, siis selle peaksid nutitelefoni omanikud üldiselt ka üle elama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles