Tasub teada - kuidas õigesti kütta

KOMMENTEERI PRINDI ARTIKKEL
8. jaanuar 2016 10:49
Ahju kütmisel tuleb olla hoolikas. Pilt on illustratiivne. | FOTO: Toomas Huik

Käreda pakasega on õige ahjukütmine eriti oluline. Soovitusi eri tüüpi ahjuomanikele jagavad Tallinna korstnapühkijad.

Umbkoldega ahjul puudub kolde all tuharuum, mille kaudu kolle läbi tuharesti õhku saab. Õhk tuleb koldesse läbi sisemise koldeukse.

  • Enne kütmist tuleb kolle vanast tuhast puhastada, sest kui küttematerjal satub tuha sisse on põlemine raskendatud.
  • Kolle täidetakse üldjuhul pooles ulatuses puudega ja süüdatakse põlema.
  • Kui puud on süttinud, pannakse tõmbeuks kinni, kuid välisuks jääb lahti.
  • Välisukse võib sulgeda alles siis, kui leeki enam näha pole ja koldesse on jäänud ainult ühtlaselt hõõguvad söed.
  • Ahi hakkab soojenema peale ukse ja siibri sulgemist.

NB! Siiber peab kogu põlemise aja täielikult lahti olema. Selle võib sulgeda alles umbes kümmekond minutit pärast ahju välisukse sulgemist.

Restkoldega ahi on ahi, mille kolde all on tuhakamber, läbi mille tuleb põlemiseks vajalik õhk koldesse.

  • Puud süüdatakse ja kui need on üleni süttinud, suletakse koldeuks täielikult.  Kolle saab õhku läbi tuharuumi ja resti. Kui rest pole umbes ja siiber lahti, põleb kütus täielikult ära.
  • Tuharuumi ukse ja siibri sulgemine on nagu umbkoldega ahjugi puhul.

Pliidi soemüüri kütmine

Pliidi omapära on see, et pliidi kolle on reeglina ahju omast väiksem ja sinna ei teki nii suurt temperatuuri kui ahjukoldes. Seetõttu on tõmme nõrgem ja soemüüri lõõristikku ladestub rohkem tahma.

  • Esmalt puhastatakse kolle ja tuhakamber.
  • Kolle täidetakse reeglina täies ulatuses puudega.
  • Avatakse täielikult mõlemad siibrid ja süüdatakse küttematerjal.
  • Seejärel suletakse pliidiuks, avatuks jääb tuharuumiuks.
  • Kui tuli on täielikult süttinud suletakse suvesiiber.
  • Kui koldes enam leeki ei ole, on vaid hõõguvad söed, siis suletakse tuharuumiuks.
  • 5 - 15 minuti järel suletakse ka talvesiiber.
SAADA E-POSTIGA PRINDI ARTIKKEL