Mis uuest aastast liiklusseaduses muutub?

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu kesklinnas asenduvad uuel aastal õueala märgid sõidukite kiirust 20 kilomeetrini tunnis piiravate märkidega. Õueala kaob, sest see ei vasta uue liiklusseaduse nõutele.
Tartu kesklinnas asenduvad uuel aastal õueala märgid sõidukite kiirust 20 kilomeetrini tunnis piiravate märkidega. Õueala kaob, sest see ei vasta uue liiklusseaduse nõutele. Foto: Margus Ansu

Uuest aastast kehtima hakkavas liiklusseaduses on mitmeid muudatusi – näiteks kui tervisetõend kaotab kehtivuse, peatub ka juhtimisõigus, pikivahet hakatakse mõõtma sekundites ning enam ei pea juhil olema kaasas juhiluba.


Autoleht tegi kokkuvõtte kõigist muudatustest, mis uue aasta algusega kehtima hakkavad. Tarbija24 toob siinkohal välja neist mõned.

Juhiluba
Kui juhil on kaasas isikut tõendav dokument, ei ole juhiloa kaasaskandmine enam kohustuslik. Sama kehtib ka auto registreerimistunnistuse kohta.

Registreerimistunnistus
Registreerimistunnistuse kaasaskandmine Eesti piires ei ole enam kohustuslik , kui juht on kantud liiklusregistrisse sõiduki omanikuna, vastutava kasutajana või kasutajana, samuti kui omanik, vastutav kasutaja või kasutaja on sõidukis, kaasas peab olema isikut tõendav dokument.

Kirjalik nõusolek
Mootorsõiduki kasutaja ei pea Eesti ega Euroopa Liidu siseselt sõiduki kasutamisel volikirja (mida uues seaduses nimetatakse sõiduki kasutamise kirjalikuks nõusolekuks) omama.

Lapsed
Uus seadus keelab autos sõidutada last süles. Kui tagaistmel istub kolm last, võib ühe üle kolme aastase lapse kinnitada vaid keskmise turvavööga. Kui laste sõidutamisel sõiduauto tagaistmel kahe lapse turvavarustuse tõttu keskmise turvaseadme paigaldamine ei ole võimalik, tuleb vähemalt kolmeaastase lapse kinnitamiseks keskmisel istekohal kasutada vähemalt täiskasvanu turvavöö vöörihma, ütleb seadus.

Peatugi
Uus seadus kohustab reguleerima sõidukis olevad peatoed niiviisi, et see toetaks pead kuklast. Juht ei tohi sõidutada sõitjat, kes pole seda nõuet täitnud.

Mobiiltelefon
Kui praegu nõutakse hands-free kasutamist vaid asulas, siis uuest aastast ei tohi selleta kõnesid teha ega mobiiltelefoni käes hoida ka asulast väljas.

Pikivahe
Uues seaduses väljendatakse pikivahet meetrite asemel sekundites – asulas peab aeg, mis kulub üksteise järel liikuvate sõidukite vahelise pikivahe läbimiseks olema vähemalt kaks ja asulavälisel teel kolm sekundit.

Karistus
Kui juhilt võetakse juhtimisõigus vähemalt kuueks kuuks, tuleb selle taastamiseks teha teooriaeksam, kui vähemalt 12 kuuks, siis nii teooria- kui ka sõidueksami.

Teisaldamine
Sõidukit tohib teisaldada ainult siis, kui selle juures ei ole juhti, omanikku, omaniku esindajat või valdajat või kui nemad keelduvad valesti parkimise tõttu tekitatud takistust või ohtu kõrvaldamast.

Buss
Kui praegu tuleb peatusest välja sõitvale D-kategooria ühissõidukitele teed anda kõikjal asula sees, siis edaspidi on tee andmine kohustuslik vaid lõikudel, kus suurim lubatud kiirus on kuni 50 km/h.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles