Mida teha, kui mobiiltelefon ära kaob?

Madis Vaikmaa
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Politsei teatel langevad kohvikutes ja baarides pikanäpumeeste saagiks järelevalveta mobiiltelefonid, tänavatel varastatakse mobiiltelefone näiteks ohvrite käekotist või taskutest.
Politsei teatel langevad kohvikutes ja baarides pikanäpumeeste saagiks järelevalveta mobiiltelefonid, tänavatel varastatakse mobiiltelefone näiteks ohvrite käekotist või taskutest. Foto: Reuters / Scanpix

Kuna aastas varastatakse arvukalt mobiiltelefone, siis on eri telefonitootjatel rakendused kadunud vara kiiremaks leidmiseks.

Möödunud aastal sai politsei 2280 avaldust mobiiltelefoni vargusest, neist 1365 läks  nö jalutama Tallinnas. «Varastatud mobiiltelefonid võivad jõuda pandimajja, kus neid siis edasi müüakse või varuosadeks tehakse. Mõned mobiiltelefonid võivad jõuda ka välismaale. Leidub ka selliseid vargaid, kes püüavad varastatud mobiiltelefone käest-kätte edasi müüa,» ütles Inna Toater Kesklinna politseijaoskonnast.

Kui telefon avalikus kohas kaduma läheb, võib esmalt kontakteeruda sideoperaatoriga ning keelata telefonilt väljahelistamise ja sõnumite saatmise. Telefoni võib sideoperaatori juures ka nö musta nimekirja panna, kuid siis ei saa seda jälgida. Lisaks ei maksa unustada ka politseile vargusest teatamist.

Kui ootamatult suurte telefoniarvete oht on kõrvaldatud, saab keskenduda telefoni positsioneerimisele. Seda võimalust pakub Elisa iseteenindus ning rakenduse mElu abil ka EMT. Viimane variant sobib ohtrate lisavõimaluste tõttu ka näiteks lastega peredele.

Kuna nutitelefonis kipub lisaks telefoninumbritele sisalduma ka kogu isiklik elu, siis on võimalik oma telefoni distantsilt lukustada ja selle sisu kustutada. Samuti saab telefoni helisema panna ja positsioneerida. Sääraste rakenduste valik on äärmiselt lai ning neid pakuvad nii telefonitootjad ise kui ka Google.

Telefoni kaugjuhtimine

Androidide kaugjuhtimiseks oma Google’i konto alusel võib külastada seda lehekülge. Nii nagu Androidide puhul, saavad ka Apple’i kasutajad oma iPhone’i distantsilt positsioneerida, lukustada ja tühjendada. 

Natuke rohkem võimalusi pakub Samsungi Find My Mobile teenus. Samsung Eesti tooteeksperdi Henry Tiituse sõnul töötab see kõikidel Galaxy seeria telefonidel ja võimaldab telefoni positsioneerida, vaadata kadunud telefoniga tehtud viimaseid kõnesid, kustutada telefonis ja SIM-kaardil sisalduvad andmed või ka GPS-i abil näiteks oma lapse asukohta määratleda. Kadunud telefoni leidmise tõenäosust suurendab ka võimalus viia seade säästurežiimile. See lülitab välja kõik ebavajalikud protsessid ja pikendab aku eluiga kuni päeva võrra.

Kui juhtub, et mobiil on tõesti varaste kätte jõudnud, siis tõenäoliselt lülitavad nad telefoni välja ja installeerivad telefoni uue tarkvara. Et oma mobiili asukohta ka pärast telefoni tehaseseadete taastamist näha, võib telefoni juba praegu installeerida näiteks Avasti Anti-Theft äpi. Äpp nimega Prey võimaldab aga kõige muu kõrval vargast mobiiltelefoni kaamera abil ka pilti teha. Samas võib eeldada, et hea tahtmise korral saab varas mõlemast programmist jagu.

Kindlustusest ei pääse?

Kuna juppideks tehtud telefoni tarkvara abil ei leia, siis võib kaaluda ka nutifoni kindlustamist. Kui aastas ostetakse üle 400 000 uue mobiiltelefoni, siis If kindlustuse kommunikatsioonijuhi Rain Porssi sõnul sõlmitakse iga kuu paartuhat mobiiltelefoni kindlustamise lepingut.

Porssi sõnul tehakse kõige rohkem väljamakseid telefoni mahapillamise tagajärjel tekkinud vigastuste remontimiseks. Kõige suuremad summad lähevad aga varastatud telefonide hüvitamiseks. Poole aastaga on selliseid juhtumeid olnud kümneid.

Telefoni saavad varguse vastu kindlustada nii Tele2 kui ka Elisa kliendid ning umbes 300eurose telefoni puhul läheb see maksma ligikaudu neli eurot kuus.

Kuigi tarkvarast ja kindlustusest on kalli telefoni puhul kindlasti abi, on kõige kindlam oma telefonil silm peal hoida. «Kohvikutes ja baarides langevad pikanäpumeeste saagiks järelevalveta mobiiltelefonid, tänavatel varastatakse mobiiltelefone näiteks ohvrite käekotist või taskutest. Selle vältimiseks võiksid inimesed kanda kotti enda ees, mitte selja taga ning rahvarohketes kohtades tuleb hoida oma varal kogu aeg silm peal,» soovitab politsei.

Lõpetuseks - alati ei pruugi telefoni kadumise taga olla pikanäpumehed. Nii teatas Taxify, et möödunud aastal unustati nende autodesse asju rohkem kui 600-l korral ning nende hulgas oli ka palju mobiiltelefone.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles