Video: mida teha, kui lumelabidast jääb väheks ja 5000 eurot pole mingi probleem

Madis Vaikmaa
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Viimaste päevade tuisu tõttu on lund mõnes kohas peaaegu poole meetri jagu. Kui lumelabidas enam hangest jagu ei saa, võib vaadata lumesahaga varustatud ATV poole.

Hinnaskaala alumises otsas tunnevad end koduselt Hiinast pärit masinad. Umbes 5500 euro eest saab ATV, mis on lumetõrjeks valmis ehk varustatud vintsi ja lumesahaga. Vints on valemis väga oluline, sest see võimaldab sahka tõsta ja langetada. Tänu sellele saab  sahk ees sõita üle äärekivide või lükata lund kõrgematesse hunnikutesse.

Eestis tehtud sahka saab vastavalt vajadusele fikseerida viie erineva nurga alla ning näiteks sillutise puhastamiseks varustada kummist servaga. Lume ja jääga toime tulemiseks võib ATV varustada aga kettide või suisa roomikutega. Märkimisväärne on ka see, et pikema teljevahega ATV on lund lükates stabiilsem, kui lühem mudel. 

«Hiina suuremad tootjad on CFMoto ja HiSun. ATVga saab sõita nii avalikel teedel kui ka raskemalt ligipääsetavates kohtades, kuna tal on korralik vedrustus, nelivedu ja aeglusti. ATVle saab lisaks lumesahale külge panna ka näiteks äkke, põllurulli või niiduki ehk tegelikult on ta väike alternatiiv nö tavalisele traktorile,» ütles Automaailma tootejuht Mart Silm.

Samas pole mõtet ainult lume lükkamiseks 5000eurost investeeringut teha. Märksa odavam võimalus lumega võitlemiseks on lumepuhur.

Mida ja kuidas täpsemalt, saab lugeda sellest ja sellest loost

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles