Lugeja küsib: kas kaugloetavast elektriarvestist saab keelduda?

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaugloetav elektriarvesti.
Kaugloetav elektriarvesti. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

«Olen otsinud vastust küsimusele, kas on õigus keelduda elektroonilise elektrilugeja paigaldusest – vastust pole leidnud. Eesti Energia kinnitab, et see on seadusega lubatud ja keelduda ei saa ega tohi,» uurib lugeja.

Vastab majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi avalike suhete osakonna juhataja Rasmus Ruuda.

Elektrituruseaduse kohaselt tagab võrguettevõtja elektrienergia koguse kindlaksmääramise, mõõteandmete kogumise ja nende töötlemise. Kuna mõõtmiskohustus lasub võrguettevõtjal ja mõõteseade kuulub talle, ei ole tarbijal võimalik võrguettevõtjat keelata kontrollida või välja vahetada võrguettevõtjale kuuluvaid seadmeid. See on tavaliselt ka kõigi jaotusvõrguettevõtjate võrgulepingu tüüptingimustes kirjas.

Alates 01.01.2017 peavad olema kauglugemisseadmed kõigil tarbijatel ja arvestite väljavahetamine toimub alajaamade piirkondade kaupa. Kauglugemine käivitatakse siis, kui kõik sama alajaamaga seotud arvestid on vahetatud ning valminud tehniline lahendus andmete edastamiseks andmevahetusplatvormile.

Kaugloetavad arvestid vastavad Euroopa Liidus kehtivatele ohutuse ja tervise standarditele. Arvestist tulenev elektromagnetkiirgus ei ole suurem kui mobiiltelefonidest tulenev (kuid arvesti asub inimesest oluliselt kaugemal kui mobiiltelefon). Kaugloetav arvesti ei fikseeri tarbimist seadmete kaupa ega edastada infot selle kohta. Arvesti ülesandeks on mõõta üksnes tarbitud elektrienergia koguseid.

Kaugloetav arvesti aitab inimestel paremini planeerida oma elektrikasutust, sellega saa ühendada erinevaid liideseid, mille abil saab hakata näiteks oma kodumasinaid juhtima sõltuvalt elektrienergia hinnast vms. Samuti ei ole vaja teatada regulaarselt elektrinäitu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles