Lambipirnide tootjad kasutavad seaduseauku ostjate eksitamiseks

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nii mõnigi leedlamp ei vasta oma omadustelt välja reklaamitule.
Nii mõnigi leedlamp ei vasta oma omadustelt välja reklaamitule. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Lambipirnide tootjad eksitavad tarbijaid, näidates lampide energiatarbimist tegelikkusest väiksemana ja heledust suuremana.

Ikea, Philips, General Electric ja Osram on nende firmade seas, kelle pakendil lubatakse tegelikkusest 25 protsenti suuremat energiatõhusust, vahendas ajaleht Guardian Rootsi tarbijaühingu testi tulemusi. See on võimalik, kuna tootjad kasutavad ära testimiseks lubatud miinimum- ja maksimumparameetrite vahet.

Rootsis aastatel 2012–2014 tehtud testidest selgus, et näiteks Airami 42-vatine halogeenpirn tarbis 25 protsenti rohkem energiat, et saavutada etiketil lubatud 630-luumeniline valgusvoog. General Electricu 70-vatine halogeenpirn oli viiendiku võrra jämarama valgusega, kui 1200 luumeni puhul peaks olema. Philipsi halogeenpirn andis 24 protsenti vähem valgust, kui lubatud, samas kui Ikea 53- ja 70-vatised pirnid olid 16 protsenti hämarama valgusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles